Rudari se vraćaju u jame, direktori rudnika potpisuju odluke o novčanoj pomoći

Rudari rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH vraćaju se u jame nakon što su direktori njihovih društava počeli potpisivati odluke o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 750 konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Klix.ba.

Rudari se vraćaju u jame, direktori rudnika potpisuju odluke o novčanoj pomoći
Rudari se vraćaju u jame, direktori rudnika potpisuju odluke o novčanoj pomoći

Kao što je poznato, rudari većine rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH u drugoj smjeni su odbili sići u jame, izrevoltirani odlukom tog državnog preduzeća o isplati jednokratnih naknada u iznosi od 750 KM za svoje zaposlenike, ali ne i komorate.

Nedugo nakon toga, Elektroprivreda BiH je uputila prijedloge direktorima rudnika da naprave odluke o isplati istih naknada i za rudare, što je u kasnim poslijepodnevnim satima sprovedeno u djelo.

Među prvima su odluku u pisanoj formi dobili radnici Rudnika uglja Kreka, a koji su se u neposluhu nalazili na dva površinska kopa i jednoj jami. Taj dokument su potpisali prokurista i direktor rudnika Adil Bašić i Hasan Bleković.

“Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka, svi rudari su na svojim radnim mjestima, odluke Elektroprivrede BiH, ali i rudnika su stavljene na oglasne ploče, tako da više nemamo razloga biti u radničkom neposluhu. Ovo je dokaz da rudari hoće i žele raditi, ali ne žele biti poniženi”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić.

S druge strane, isti procesi se odvijaju i u ostalim rudnicima koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, a rudari će jednokratne pomoći dobiti u oktobru, uz septembarsku platu.

[RELATED]/220929116[/RELATED]

Iza rudarskog sektora nalazi se prilično turbulentan dan, a sve je krenulo od odluke Upravnog odbora Elektroprivrede BiH, po kojoj se radnicima tog javnog preduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

Prvi su reagovali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, navodeći da će taj potez proizvesti niz negativnih posljedica. Kulminacija je uslijedila u poslijepodnevnim satima, kada su rudari druge smjene odbili sići u jame.

Nedugo nakon toga, iz Elektroprivrede BiH upućena je preporuka direktorima rudnika vezano za isplatu jednokratnih naknada od po 750 maraka, što je usvojeno. Inače, odluka je donesena usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

KLIX