More
  spot_img

  Ramazan u Ukrajini


  Kao i ostali muslimani u svijut, ukrajinski muslimani su zapostili u proteklu subotu.  Predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je muslimanima Ukrajine početak svetog mjeseca ramazana. On je istakao da ovaj mjesec karakteriziraju iskrene molitve, međusobno opraštanje i dobra djela.
  ‘Ali u Ukrajini se dodaje još jedna vrlina – odanost saborcima i svom narodu u bitkama. U bitkama za slobodu Ukrajine. U našem ratu za nezavisnost’, poručio je Zelenski.

  Čestitku muslimanima uputio je i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba: “Muslimanima Ukrajine i svijeta čestitamo početak blagoslovljenog mjeseca ramazana. Ove godine naša zemlja obilježava ovaj blagoslovljeni mjesec u uvjetima rata protiv ruskih osvajača. Vjerujem da će se muslimani svijeta ujediniti u molitvama za dugo očekivani mir u Ukrajini”.

  Predsjednik Zelenski je prošle sedmice u obraćanju arapskim liderima govorio i o tome kako u ovim ratnim okolnostima žive ukrajinski muslimani.

  Ramazan u Ukrajini
  Ramazan u Ukrajini

  “U našoj zemlji ima više od milion muslimana. Ruski projektili i bombe smrtonosna su prijetnja za sav naš narod. Pogledajte, molim vas, gradove Ukrajine, koje ruska vojska svakodnevno uništava. Pogledajte naš grad Mariupolj. Ovo smo svi vidjeli u Halepu. Ruševine, bol i uništenje ljudi.

  Samo u jednom od naših gradova, u Mariupolju koji su blokirale ruske trupe, bilo je oko 4000 muslimana. Već tri sedmice u džamiji u Mariupolju skriva se više od 80 ljudi. Među njima su žene, djeca, starci. Svi putevi prema gradu su zatvoreni. Ruske trupe tamo ne dopuštaju čak ni humanitarne zalihe. Hrana, voda, lijekovi. Nema ničega. Uništeno je 90 posto svih zgrada u Mariupolju. Hiljade ljudi je umrlo…
  Ali, Rusija za to nije kažnjena, kao što nije kažnjena za ono što je učinila nakon zauzimanja Krima. A tamo su ruske represije usmjerene upravo na muslimanski dio stanovništva poluotoka”, rekao je Zelenski.

  izvor : saff.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci