Radnici u RS za kraj mjeseca najavljuju velike proteste

Nezadovoljni su i radnici u Republici Srpskoj. Za kraj mjeseca najavljuju velike proteste. Od povećanja plata ostalo je samo obećanje vlasti. Novca nema, a RS nove kredite troši za isplatu dugovanja. I tako ukrug jer je, zbog destruktivne politike, stranih investitora sve manje.Njemačka odustaje, ali RS ima još prijatelja.

Barem tako tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik. Sa finansiranjem, kaže, problema nema.Finansijski kolaps- Bio sam sa mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom koji je rekao da je te projekte spreman da nastavimo, da ih dalje realizujemo. Polako, nisu Nijemci jedini.Isto tvrdi i entitetski premijer Radovan Višković – sve ide po ranije usvojenom planu.

Mnogi godinama predviđaju finansijski kolaps RS, ali to se ne događa.- Za prvih 6 mjeseci ove godine mi smo servisirali 700 miliona, a zadužili se 500 miliona. Više od 200 miliona smo servisirali nego što smo se zadužili – kazao je Višković.Ali politika i budžetski korisnici, čini se, ostaju na dvije strane. Dok za prve problema nema, sindikalisti će ubrzo na ulice.

Nisu uplaćeni porezi i doprinosiU PDP-u kažu i da je pokazatelj krize to što više desetina hiljada radnika u javnom sektoru nema uplaćene doprinose. Sve što govore Dodik i Višković je samo pokušaj stvaranja priče kako je sve u redu.- Za preko 40.000 ljudi nisu plaćeni porezi i doprinosi, najveći broj njih u zdravstvenom sektoru i to je pokušaj pravdanja nečega što apsolutno ne stoji – tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Jasni su i ekonomisti. Problem je što novi krediti služe za vraćanje dugova, a obećanja ostaju neispunjena.- Ova neka obećanja koja su bila data su trebala da se realizuju u prvom kvartalu ove godine. To je 4. tačka dogovora vlade i sindikata i to nije ispoštovano – podsjeća ekonomista Zoran Pavlović.

Pet sindikata u RS-u je za 29. septembar najavilo proteste u Banjoj Luci. Sindikalci će na ulice izaći zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata u prvom kvartalu tekuće godine, piše FTV.

avaz.ba