Radnici u raljama politike: Parlament FBiH pozvan da konačno razmatra povećanje plata do 400 KM

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Savez samostalnih sindikata BiH su poduzimali aktivnosti u vezi izostanka sa dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma FBiH dva zakona koji bi omogućili povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM.

Cilj poslodavaca i sindikata je što hitnije razmatranje seta zakona o doprinosima na sjednicama Parlamenta Federacije.”Zaista je privreda, a pogotovu privatni sektor u raljama politike. Nikako da se isčupamo i napravimo taj ambijent da politika daje vjetar u leđa, a ne da nam odmaže.

Sa predstavnicima sindikata su predložena dva benigna i lagana zakona koji nemaju štete po budžete, a mogli bi zaista napraviti razliku u povećanju plata u realnom sektoru na način da što više novca ide radniku, a jedan manji dio državi”, kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Istakao je da se radi o predloženom omjeru od 89 posto primanja radniku, a 11 posto državi.”To je razlika od onoga što imamo danas kada je skoro pola, pola. I evo mi imamo problem da se zakon uopšte uvrsti na dnevni red. Zaista smo vrlo iznenađeni da se on nije našao na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 15. mart”, naglašava Smailbegović.

klix.ba