More
  spot_img

  Putin održao veliki govor: Plan Zapada da nas uništi sankcijama je propao, izvukli smo se


  Predsjednik Ruske Federacija Vladimir Putin obratio se danas zvanicama na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu te se osvrnuo na sankcije koje je Zapad nametnuo u Rusiji kao i na cjelokupnu ekonomsku situaciju u Rusiji.

  Na početku svog obraćanja na međunarodnom forumu, Putin je naglasio kako se događaj održava u teškim trenucima, naročito ukoliko se uzmu u obzir sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji.

  “Lideri na Zapadu pokušavaju živjeti u prošlosti i misle da je dominacija zapadne politike nešto što se neće promijeniti, što je vječno. Ništa nije vječno, ali naše kolege ne žele prihvatiti to. Oni misle da je sve njihovo dvorište i tretiraju zemlje kao kolonije, ljude posmatraju kao nižu klasu. Žele vršiti pritisak na svakoga ko ne želi da ih sluša. Pokušavaju nametnuti ideje o etici i kulturi koje dovode u pitanje integritet i suverenitet država. Sjetite se Jugoslavije, Sirije i Iraka”, rekao je Putin na početku obraćanja.

  Nakon toga, naglasio je kako je Zapad želio srušiti rusku ekonomiju.

  “Žele srušiti rusku ekonomiju prekidanjem distributivnih lanaca, povlačenjem zapadnih kompanija iz Rusije te pritiska na ruski finansijski sistem, ali im je plan propao. Ruska vlada je radila profesionalno, građani su se ponašali kako treba. Korak po korak unosimo sve više stabilnosti u naše tržište, bankarski sistem i imamo mnogo više likvidnosti kako bismo razvijali stabilnost kompanija i otvarali mnogo više radnih mjesta”, poručio je ruski lider.

  Poručio je kako će se Rusija, kao i uvijek, izvući iz svakog problema.

  “Mislili su da će rublja oslabiti. Međutim, uvjerili smo se da je drugačije. Želim reći da moramo biti iskreni, otvoreni, nezavisni i vjerovati u našu snagu. Mi smo snažni ljudi i možemo se, kao i naši preci, suočiti sa svim problemima. Tome svjedoči naša historija. Tri mjeseca nakon sankcija, uspjeli smo se izboriti s inflacijom. Ona je sada 16,7 posto i nastavlja opadati. Ekonomska situacija se stabilizovala. Da, inflacija je i dalje velika, ali mi ćemo se boriti s tim i izboriti”, ističe Putin.

  Nakon toga, poručio je kako su sankcije mač sa dvije oštrice i da Evropa to već osjeti.

  “Ove sankcije, kao što znate, pokazale su se da idu u dva smjera. Prave štetu istu i onima koji uvode te sankcije. Rastu cijene energenata, hrane i svega ostalog , standard opada kao i konkurentnost kompanija. To je realnost koja je van zdravog razuma. Inflacija je u određenim dijelovima EU veća od 20 posto, a nisu pokrenuli nikakvu specijalnu operaciju”, poručio je prvi čovjek Ruske Federacije.

  Iako je priznao kako u određenoj mjeri situaciju u ekonomiji određuje i tzv. specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, Putin je pojasnio kako je ekonomski krah krenuo ranije i to zaslugom zapadnih zemalja.

  “Ono što sada vidimo u ruskoj i drugim ekonomijama nije samo rezultat specijalne operacije u Ukrajini. Vidimo da je to počelo znatno ranije nego u februaru 2021. godine, a razlog su makroekonomske politike zemalja G7. Štampali su novi novac, posuđivali novac koji se nikada ne može vratiti. Šta naša operacija ima veze s tim? Nisu imali drugog izlaza, vlade su počele štampati novac i pokrivali su deficit u budžetima na taj način”, mišljenja je Putin.

  “Evropa ima 20 posto više novca, printali su i oni. Čujem izraz Putinova inflacija. Ko će vjerovati u to? Ko će se složiti s tim? Svako ko ima pameti zna da mi nemamo veze sa situacijom. Problem sa energentima, hranom, je rezultat sistemskih grešaka birokrata u Washingtonu i Evropu. Korijen problema je politika zapadnih političara i žele nas okriviti za sopstvene greške. Štampanje novca neće riješiti vaše probleme”, ističe ruski lider.

  Tokom svog govora, osvrnuo se i na energetsku politiku Evropske unije.

  “Slijepo su vjerovali u obnovljive izvore energije i to je dovelo do masovnog rasta cijena energenata još prošle godine. Oni i za to krive nas. Vidimo da zemlje pokušavaju riješiti svoje probleme na štetu drugih. Na taj način su započeli humanitarnu katastrofu u brojnim dijelovima svijeta. To je ista kolonijalna politika od ranije samo provedena drugim sredstvima”, zaključio je Putin.

  Također, govorio je i o optužbama da Rusija blokira izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

  “Rusija je spremna razgovarati o uspostavljanju ravnoteže kada je riječ o snabdijevanju hranom, normalizaciji logističkih i drugih ruta kako bismo povećali izvoz ruske hrane u ostatak svijeta. Ne blokiramo izvoz iz ukrajinskih luka i spremni smo osigurati sve kako bi brodovi izvezli žitarice”, poručio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

  Putin održao veliki govor: Plan Zapada da nas uništi sankcijama je propao, izvukli smo se
  Putin održao veliki govor: Plan Zapada da nas uništi sankcijama je propao, izvukli smo se

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci