Prvi korak ka jedinstvenoj državi: Kako je Bosna i Hercegovina dobila univerzalne registarske oznake

Na današnji dan 1. juna 1998. godine odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Carlsosa Westendorpa svi vozači u Bosni i Hercegovini su bili dužni imati nove, jedinstvene registarske oznake.

Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, neko vrijeme su korištene tablice izdavane u SFRJ. Godine 1994. vlada BiH je uvela nove registarske oznake koje su imale grb RBiH, dok su prva dva slova označavala grad u kojem su tablice izdate.

Paralelne strukture u RS-u su s početkom agresije uvele vlastite tablice koje su bile gotovo identične onim iz SFRJ, s izmjenom grba, umjesto petokrake nalazilo se srpski grb, a umjesto latinice korištena je ćirilica.

Na teritorijama koje je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane također su izdavane posebne tablice. Bile su gotovo identične onima iz Hrvatske s izuzetkom grba. Umjesto grba Republike Hrvatske na tablicama je bio grb Herceg-Bosne.

Kako je je jedan od glavnih članova dejtonskog mirovnog sporazuma bilo omogućavanje slobodnog kretanja, bilo je nepohodno osigurati sve preduslove kako bi došlo do nesmetanog prijevoza roba i ljudi unutar Bosne i Hercegovine.

Bilo je jasno da je to gotovo nemoguće sa različitim registarskim oznakama, pa je tako Ured visokog predstavnika odlučio nametnuti novo rješenje koje bi bilo univerzalno za cijelu Bosnu i Hercegovinu.Nove automobilske registarske tablice po kojima je praktički nemoguće znati iz kojeg kraja BiH dolazi vozać postale su legalne 2. februara 1998. godine a svi su bili dužni izvršiti zamjenu do 1. juna iste godine.

Na novim tablicama nije bilo nikakvih simbola, a korištena je kobinacija nasumično raspoređenih brojevi i slova A, E, J, K, M i T. Slova koja su zajednička i latiničnom i ćiriličnom pismu.Glasnogovornik UN-a Alex Ivanko je tada rekao da su “Jedinstvene registarske oznake na automobilima veliki korak naprijed prema slobodi kretanja u Bosni

Ceremonije uvođenja novih tablica održane su u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci. Evropska unija je finansirala zamjenu prvih 4.000 registarskih oznaka. Cjena novih registarskih oznaka je bila 15 njemačkih maraka.Godine 2009. došlo je do nove izmjene registarskih oznaka, izvršene su određene izmjene u skladu sa normama Evropske Unije. Nove tablice su ispisane brojevima i slovima A, E, J, K, M, O, T u tehnici German FE type sa međunarodnom oznakom BiH i plavim poljem u lijevom dijelu tablice.

klix.ba