More
  spot_img

  Prva pametna zgrada u Tešnju


  U vremenu u kojem živimo sve većem broju uređaja dodaje se odrednica „pametni”. Krenuvši od telefona, stigli smo do zgrada, a u bliskoj budućnosti možemo očekivati i pametne gradove. Prve pametna zgrada u Tešnju upravo se gradi u ulici Maršala Tita bb u Jelahu gdje su investitori BHD d.o.o. Tešanj i Graditelj Construction d.o.o. Tešanj. Više o zgradi možete pogledati ovdje.


  Glavni motiv, kome teže sve najnovije tehnologije, je umreženost, a baš po tom principu funkcionišu „pametne zgrade”.

  Pametnim zgradama se nazivaju objekti, u čijoj su izgradnji korišteni materijali i sistemi u cilju manje potrošnje energije i što jednostavnijeg korištenja svih sadržaja. Poslovni objekti, hoteli, bolnice, škole ili objekti za stanovanje — svi imaju potrebu za uštedom i većim komforom.

  Po istom principu funkcioniše rasvjeta, unutrašnja i spoljašnja, kao i fasadna, sigurnosni sistem nadzora, kontrola pristupa, klime i grijanja,  što je od izrazitog značaja kad su u pitanju stambene zgrade. Pametna zgrada se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog stanara zahvaljujući upotrebi moderne tehnologije.

  Jednom ugrađena instalacija može bezgranično da se nadograđuje opremom svih svjetskih proizvođača.

  Zgrada posjeduje i opremu koja putem mobilnog telefona upravlja roletnama, klima uređajem i konvektorima za grijanje. U zgradi se postavljaju mreže senzora koji prate sve, od hodnika, parking prostora do požarnih alarma.

  U posebnoj ponudi, ako uz stan kupite i parking mjesto (garažu), obezbjeđujemo vam besplatnu instalaciju klima uređaja u stanu !!!  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci