Provjerili smo koliko iznose cijene iscijepanih drva za ogrjev, a koliko kameni i mrki ugalj

Zbog velikih poskupljenja, ove zime građani će ložiti sve i svašta. Cijene plina otišle su u nebo, a  nadležni su cijenu peleta ograničili tek s kada su mnogi, zbog straha, od zime već kupili energente.

Mnogi su, širom Bosne i Hercegovine, prešli su na alternativne načine grijanja, mada su i drva skuplja. Prodaje se i na OLX-uProšle godine cijena je bila oko 80 KM, sada preko 130 maraka.U sarajevskom preduzeću “Drvosječa” metar iscijepanih drva košta 132 KM, a vreća 10 KM.

Drveni ekološki pelet po toni je 560 KM, a tona kamenog uglja je 285 KM, a vreća 15 KM. Za tonu drvenog uglja potrebno je izdvojiti 195 KM, a za vreću 12 KM.

Slične cijene su i u drugim gradovima Federacije BiH, a drva i ugalj se prodaju i na popularnoj platformi OLX-u.Sa strepnjom se dočekuje zimaCijena za metar drva varira od 80 do 150 KM, iako se, u prosjeku, ona mogu nabaviti za 120 KM.

Građani Bosne i Hercegovine svakako sa strepnjom dočekuju zimske mjesece, a i širom Evrope nadležni su pozvali svoje građane da, zbog neizvjesne situacije i rata u Ukrajini, štede energiju

avaz.ba