More
  spot_img

  Propao Dodikov pokušaj da blokira dolazak njemačkog ambasadora u BiH


  Narodna skupština Republike Srpske nije podržala vitalni entitetski interes kojeg je član Predsjedništva Milorad Dodik pokrenuo na davanje agremana za novog ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini.

  Propao Dodikov pokušaj da blokira dolazak njemačkog ambasadora u BiH
  Propao Dodikov pokušaj da blokira dolazak njemačkog ambasadora u BiH

  Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije, te nije postojala potrebna dvotrećinska većina za usvajanje entiteskog veta predloženog od člana Predsjedništva Milorada Dodika. Podršku Dodikovom vetu su dali poslanici vladajuće koalicije.

  Raspravu je obilježio mrzilački Dodikov govor, koji je poručio da je Bosna i Hercegovina primjer da hrišćanska i muslimanska populacija ne mogu živjeti skupa.

  Podsjećamo, Milorad Dodik je na dvije sjednice Predsjedništva BiH odbio podrži davanje agermana novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Thomasu Fitschenu.

  Dodik je odbijanje agermana objašnjavao navodnom neprijateljskom politikom koju Njemačka provodi prema Republici Srpskoj. Njemačka je zaprijetila odmazdom i između ostalog i uskraćivanjem podrške u dobijanju kandidatskog statusa za EU.

  U međuvremenu, kao izlaznu strategiju za Dodikov fijasko, NSRS će predložiti da entitetska skupština dodijeli agreman njemačkom ambasadoru, iako za to nema nikakve ovlasti.

  Važno je napomenuti da, u trenutku kada je NSRS odbacila zahtjev Milorada Dodika o vitalnom entitetskom interesu na snagu stupila odluka koja je ranije izglasana na sjednici Predsjedništva BiH, a kojom njemački ambasador dobija agreman.

  Drugi predloženi zaključak je da NSRS “odbacuje njemačku intervecionističku politiku i rezoluciju Bundestaga, kao i da Njemačka kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum”.

  KLIX

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci