Petak, 1 srpnja, 2022
More
  spot_img

  Priča o Trebinju: Kako je Osman-paša izgradio džamiju ljepšu od sultanove i ko je posadio prve platane

  Mnoge turističke potencijale Bosne i Hercegovine domaće stanovništvo skoro pa nije ni otkrilo. Turistički agent Igor Porobija donosi nam priču o sunčanom biseru istočne Hercegovine – Trebinju.
  TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

  Ljubitelji ljetnih vrućina sigurno će uživati u Trebinju, pogotovo u toplijim periodima godine, a oni koji uz to vole i historijski ili gastro turizam imaju priliku za potpuni ugođaj.

  Trebinje se nalazi podno planine Leotar, na toku Trebišnjice, a grad je poznat po suncu i mnoštvu toplih dana u godini, vinogradima i vrhunskom vinu, manastirima s dugom tradicijom i platanima, drveću koje gradu daje dodatnu čar i kreira idiličnu atmosferu.

  Foto: Alma ŠabićFoto: Alma Šabić

  Arslanagića most

  Ovaj jedinstveni spomenik nazvan je po Arslan-agi koji je bio, ne graditelj, već mostar koji je naplaćivao mostarinu. Kameni most preko Trebišnjice dugačak je 92,5 metara, a kada na to dodamo da visina luka ide i do 15 metara, dobijamo srednjovjekovni spomenik masivnih dimenzija. Arslanagića most je vjerovatno jedini spomenik ove vrste na svijetu koji je premještan s jedne lokacije na drugu.

  Osim Arslanagića mosta, kao jedan od značajnijih kulturnih spomenika vrijedi istaći Muzej Hercegovine koji se nalazi u blizini centra grada uz samu Trebišnjicu, a osnovao ga je pjesnik Jovan Dučić, rođen u Trebinju.

  Foto: Alma ŠabićFoto: Alma Šabić

  Religijski objekti

  Među značajnijim religijskim objektima ističe se manastir Tvrdoš nastao još u 14. stoljeću, a osim duge tradicije i značajnih lokalnih relikvija poznat je i po proizvodnji vrhunskog vina, pića kojim Trebinje i prostor oko Trebinja svakako obiluju.

  Džamije Osman-paše Resulbegovića, starija koju je podigao u ime sultana Ahmeda III i mlađa koju je podigao u sopstveno ime, izgrađene su početkom 18. stoljeća. Džamiju podignutu u ime sultana gradili su dubrovački majstori koji su bili česti i poželjni gosti u Trebinju. Potonja, džamija Osman-paše Resulbegovića, u poređenju s ostalim džamijama u Bosni i Hercegovini izgleda doista neobično. Dugoročni i višestoljetni historijski utjecaji drugih kultura na Trebinje se odlično ogledaju u ovoj džamiji koja osim orijentalnog stila ima i elemente arhitekture karakteristične za mediteranske kulture i graditelje.

  Jeste li znali? Legenda kaže da je Osman-paša optužen u Istanbulu jer je u svoje ime u Trebinju izgradio džamiju ljepšu od one koju je gradio u ime sultana. Sultan Ahmed III izdaje naređenje kojim se on i njegovih devet sinova osuđuju na smrt, a Osman-paša Resulbegović zaputio se u Istanbul tražeći pomilovanje. Molba je odbijena, a pogubljen je 1729. godine.

  Foto: Alma ŠabićFoto: Alma Šabić

  Hercegovačka Gračanica je sakralno-turistički kompleks novijeg datuma, a arhitektonski veoma lijep i kompaktan objekt smješten je na brdašcu iznad grada. Ovaj svoj ukras Trebinje dobija 2000. godine, a u blizini “Gračanice“ nalazi se vidikovac s odličnom panoramom grada i planine Leotar.

  Idilična i unikatna atmosfera

  Ovaj grad(ić) na krajnjem jugu (Bosne i) Hercegovine je zaista jedinstven i idiličan. Jedan od glavnih razloga tome je blizina mora i ranije spomenuti utjecaj mediteranskih kultura, a ne treba zaboraviti ni blizinu “tromeđe” Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

  Atmosfera u Trebinju u pojedinim dijelovima grada neodoljivo će vas podsjetiti na onu u primorskim gradovima, a i temperature zraka su često u skladu s tim. U gradu možete pronaći restorane koji služe veoma kvalitetna jela primorske kuhinje, a na nekoliko lokacija su dostupni i lokalni proizvodi Hercegovine proizvedeni na tradicionalan način.

  Foto: Alma ŠabićFoto: Alma Šabić

  Trebinje nemojte napustiti bez čaše vina, neke od vinarija s ovog područja imaju dugu tradiciju, vrhunski kvalitet i nemali broj međunarodnih priznanja… S razlogom!

  Predah i pauzu uz kafu potražite u centru grada, u ljetnoj bašti Platani, prepoznatljivom simbolu ovog grada i najzačajnijem okupljalištu kako lokalnog stanovništva tako i turista.

  Jeste li znali? Legenda kaže da je s Austro-Ugarskom u Trebinje stigao i baron Babić, komandant grada. Baronova kćerka, krhkog zdravlja, umire sa svega 16 godina, a u njenu čast Babić je u centru grada posadio 16 platana.

  Nakon baronovog doprinosa gradu u čast kćerke, kroz historiju je u Trebinju posađeno još stabala ovog masivnog drveta te se procjenjuje da ih u gradu danas ima oko stotinu.

  Ispijajući kaficu u hladu platana, uživajte u bogatstvima Bosne i Hercegovine te obavezno planirajte dalja putovanja unutar naših granica. Do čitanja.

  bboy-news.info

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci