More
  spot_img

  PREKO NOĆI SKOČILE CIJENE PITA, NA REDU SU ĆEVAPI?


  Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela Sarajlija, a informacije koje smo prikupili sa terena neće se svidjeti građanima.

  Zbog alarmantnih svakodnevnih poskupljenja i minimalnih plata nedovoljnih za osnovne potrebe većine građana, odlučili smo provjeriti cijene pita i ćevapa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

  U mnogim buregdžinicama u gradu sve vrste pita su, u posljednjih nekoliko dana, poskupjele prosječno za dvije konvertibilne marke po kilogramu, a uzrok tome jeste poskupljenje sirovina.

  Na primjer, za 1 kg bureka u godini prije pandemije (2019) bilo potrebno izdvojiti 10 do 12 KM. Sada je cijena u rasponu od 12 do 14 KM, a negdje je 1 kg sjeckanog bureka 16 maraka.

  Zeljanica i sirnica koje su po 1 kg koštale 10 KM, sada su 12 KM, a krompiruša koja je koštala 7 – 8 KM, sada košta 10 KM.

  U obilasku i razgovoru sa vlasnicima buregdžinica uvjerili smo se da je došlo do primjetnog porasta cijena, prosto usljed poskupljenja osnovnih životnih namirnica više nisu mogli zadržati cijene koje su bile prije pandemije, piše Radiosarajevo.ba

  hayat

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci