Praznici i pirotehnika: Kratka zabava koja vam može zagorčati život

Bliži se Nova godina, a s njom i izazov od povećanog pritiska na zdravstvene ustanove. Jedan od glavnih razloga su povrede nastale od nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava tačnije petardi i vatrometa.

Nadležni savjetuju izuzetan oprez jer neopreznost nekome može promijeniti život zauvijek.Nakon godina upozorenja i brojnih nesretnih slučajeva i dalje se za novogodišnju noć ispale hiljade petardi i vatrometa.

Ali kratka zabava često prouzrokuje povrede zbog neopreznog korištenja pirotehnike.Svijest o opasnosti pirotehnike se polako diže u svijetu, a neke zemlje su čak zabranili slobodnu prodaju. Povrede od pirotehnike su još uvijek česte i u Bosni i Hercegovini, a posebno tokom praznika.

Najveću opasnost predstavljaju petarde koje su jako popularne među maloljetnicima tinejdžerskog uzrasta.

Već sada na ulicama možemo vidjeti djecu koja bacaju petarde i već sada čitamo vijesti o povredama uslijed nepravilnog korištenja.

Kako su za Klix.ba rekli iz Opće bolnice, tokom novogodišnjih praznika na urgentni centar svake godine stižu pacijenti sa povredama prouzrokovanim pirotehnikom, a najviše je među njima maloljetnika.

Apel MUP-a KS

Povodom predstojećih praznika oglasila se i policija podsjećajući da prodaja i korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir te uznemirava građane, te da su za takve radnje predviđene novčane kazne u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM.

MUP Kantona Sarajevo je apelovao na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od strane djece i maloljetnika.

Šta kažu veterinari?Pored opasnosti za ljude, petarde i vatromet su jako opasni za životinje. Vlasnici pasa, mačaka, ptica godinama apeluju na sugrađane da se suzdrže od korištenja pirotehničkih sredstava zbog negativnog utjecaja na zdravlje ljubimaca.Glasni zvukovi stvaraju veliki stres životinjama koji može da dovede do različitih poremećaja u organizmu.

Dešava se i namjerno podmetanje petardi životinjama. Da je to normalno, nije. Da je stres za životinje, jeste. Životinje sa ulica su naučili na takvo ponašanje, naučeni su da se sklone, da se zaštite i brzo oporave”, rekla je Ajla Ališi, docentica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Video koji pokazuje reakciju psa na petarde i vatromet stigao je iz Virovitice.

Dešava se i namjerno podmetanje petardi životinjama. Da je to normalno, nije. Da je stres za životinje, jeste. Životinje sa ulica su naučili na takvo ponašanje, naučeni su da se sklone, da se zaštite i brzo oporave”, rekla je Ajla Ališi, docentica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.Video koji pokazuje reakciju psa na petarde i vatromet stigao je iz Virovitice.

Docentica je također objasnila kako pripremiti kućne ljubimce za novogodišnju noć.”Kada govorimo o periodu Nove godine kada se čuje najviše petardi I vatrometa, ono što možemo uraditi, jeste da na neki način pripremimo kućne ljubimce puštanjem muzike u kući sa pojačanim basovima polako pojačavajući glasnoću.

A u noći kada se čuje vatromet, puštanje muzike na koju se životinja prethodnih dana navikla u kućnoj poznatoj atmosferi može na neki način maskirati zvukove koje dolaze sa ulice.

Na životinji se svakako i vide promjene ponašanja koje treba pratiti kako biste mogli na vrijeme reagovati”, rekla je Ajla.Vrijedi li?Svake godine krajem decembra trgovina pirotehnikom cvjeta, svake godine gledamo vatromete iz kućnoh dvorišta, čujemo zvuk petardi. Isto tako svake godine bilježe se povrede, opekotine različitih stepena, uglavnom kod djece.

Pored toga enormnom stresu izlažemo životinje koje su dio našeg života i svakodnevnice, iako mnogi ne mare previše za njih. I kao šlag na tortu, za zabavu koja traje nekoliko sekundi, možete dobiti novčanu kaznu. Pa, vrijedi li?

klix.ba