More
  spot_img

  POTVRDIO MINISTAR KOŠARAC: Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz Bosne i Hercegovine


  Saudijska Arabija prihvatila je upitnik iz Bosne i Hercegovine za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

  Dobili smo pozitivan odgovor od saudijske strane, nakon što smo, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, aktivno radili na ispunjavanju upitnika i uspješno okončali taj posao, rekao je Košarac.

  On je rekao da će u narednom periodu Kancelarija za veterinarstvo BiH od ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju.

  Prema njegovim riječima, prihvatanje upitnika iz BiH značajan je korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

  “Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Republike Srpske i Federacije BiH na saudijsko tržište”, dodao je ministar Košarac.

  On je rekao da je otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

  “Ostajemo privrženi očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda. Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično”, poručio je ministar Košarac. 

  (BHRT)  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci