POTVRDIO ADVOKAT IFET FERAGET: Saslušavaju se ljekari KCUS-a koji su vještačili zdravstveno stanje Alise Ramić

Počela su saslušanja ljekara koji su vještačili zdravstveno stanje Alise Ramić, djevojke koja je bila s Dženanom Memićem u trenutku kada je on stradao, potvrdio je za Klix.ba advokat porodice Memić Ifet Feraget.Ljekari se saslušavaju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a riječ je o zaposlenicima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).”

Mogu potvrditi tu informaciju. Tužilaštvo je ranije najavilo – istraga se sada usmjerava na otkrivanje ubica Dženana Memića, kao i onih koji su bili pomagači u postupku zataškavanja ubistva. Neću govoriti o detaljima da ne bih ugrozio integritet istrage. Ne saslušavaju se samo ljekari, već veliki broj i ostalih osoba.

No, saslušavaju se i ljekari KCUS-a”, izjavio je Feraget.Saslušanje se vrši u sklopu istrage krivičnog djela “Ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela”.Između ostalih, istraga za ovo krivično djelo je pokrenuta u augustu prošle godine protiv suspendovane sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić koja je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, postupajućeg kantonalnog tužitelja u slučaju “Memić” Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 21. jula ove godine izreklo drugostepenu presudu protiv onih koji su bili optuženi da su kao kriminalna grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju.Alisa Ramić je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza, dok je pripadnik sarajevske policije Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.Alisin otac Zijad Mutap, još jedan pripadnik sarajevske policije Josip Barić i Muamer Ožegović, recepcioner ilidžanskog hotela Crystal koji se nalazi u blizini mjesta na kojem je Memić stradao 2016., oslobođeni su.

Svi optuženi su bili oslobođeni prvostepenom presudom.Memići i Feraget ukazuju na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj prvobitno istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću.Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo.

Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnom nesrećom, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja.Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela.

Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna Bajramović.Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula 2021. donio oslobađajuću presudu.Porodica Memić i Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke Dženanove smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Dalidu Burzić.

Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

SB