Potrošačka korpa iznad 3.300 KM: Na koji način država može olakšati građanima?

Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za august 2023. godine iznosi 3.322 KM, a građani strahuju da bi cijene mogle dodatno rasti s obzirom na poskupljenje goriva.U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara Marin Bago kaže da je strah građana opravdan jer nas iskustvo uči da je svako poskupljenje goriva dovelo do divljanja cijena.

S druge strane, ističe Bago, kada bi gorivo pojeftinilo cijene se ne bi vratile na prijašnje.NOVI UDAR NA DŽEPOVEGorivo u BiH ponovo skuplje, cijena dizela prešla tri marke po litri”To je jedna praksa koja traje određeni niz godina i građani se opravdano plaše”, ističe Bago.Cijene dizela na pumpama u BiH prelaze tri marke po litri, a donedavno je cijena litre goriva i mlijeka bila izjednačena te je iznosila 2,6 KM.

Pitali smo Bagu da li je razgovarao sa predstavnicima vlasti o mogućim rješenjima kojima bi se kućni budžet stanovnika naše zemlje rasteretio.Razgovori su, kaže nam, uglavnom bili u domenu prijateljskog savjetovanja i istakao je da postoje načini kojima bi se stanovnicima moglo olakšati da preborde inflaciju.”Imamo rekordna punjenja budžeta i sad je pravo vrijeme da se taj novac vrati građanima u vidu subvencija.

Možemo pogledati šta rade zemlje u regionu i EU i uzeti ono što je nama najjednostavnije. U Hrvatskoj već par godina ide nekoliko stotina miliona subvencija prema poljoprivrednicima, privrednicima, penzionerima itd. Ako se baš ne može spriječiti divljanje cijena, u šta nisam uvjeren, može se ići ka pojedinačnim stavkama iz iznosa minimalne potrošačke korpe”, objašnjava Bago.

Dodaje da se u tom smislu građanima mogu dati subvencije u vidu omogućavanja besplatnog pohađanja vrtića za djecu, besplatnih užina za školarce te istovremeno mobiliziati poljoprivrednike i stočare te ih subvencijama potaknuti da proizvode.Bago: Podaci su stravični (Foto: G. Š./Klix.ba)Bago: Podaci su stravični (Foto: G. Š./Klix.ba)”Dakle, može se mnogim odlukama i subvencijama smanjiti potrošačka korpa za nekoliko stotina maraka.

To je jučer trebalo uraditi, znamo da je potrošačka korpa 3.300 KM i to je stravična cifra. U porodicama gdje dvoje radi i ima prosječnu platu nedostaje im nekoliko stotina maraka da izmire potrošačku korpu. Stravičan je podatak da čovjek sa prosječnom platom ne može prehraniti porodicu jer je prosječna plata 1.200 KM, a porodici treba 1.500 KM za hranu. To su sve stravični podaci”, kaže Bago.

Također navodi da se trgovcima koji na štetu potrošača žele ostvariti profit i podižu cijene može i treba stati ukraj.”Kod nas je ostvarivanje ekstraprofita zabranjeno, zabranjen je monopol. Jednostavno trebamo braniti svoje interese i svoju zemlju i sebe. U digitalnom poslovanju se može saznati koliko se nešto platilo i za koliko se prodaje”, zaključuje Bago.Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?cijene Marin Bago rast cijena

klix.ba