Potonula prva bh. kuća na vodi

Prva kuća na vodi proizvedena u BiH koja je bila na probnom testiranju na Velikom Plivskom jezeru završila je neslavno. Kako prenosi portal Jajce Online, ona je potonula, a glavni uzrok potonuća moglo bi biti njeno “loše” vezivanje.

Iako je rok bio do 30.9. da se završi probno testiranje i da se “kuća na vodi” ukloni, to nije učinjeno.

Podsjećamo, početkom septembra na lokaciji Velikog Plivskog jezera, ispred hotela Plivsko jezero, izvršeno je postavljanje montažnog objekta “Floating House“ (kuća na vodi).

Koliko će ovo uticati na eko-sistem Velikog Plivskog jezera i kad će se ostaci izvaditi iz vode ostaje nam da vidimo, navodi Jajce Online.

Probno testiranje

Podsjetimo, riječ je o testiranju ovog objekta u cilju certificiranja prve kuće na vodi proizvedene u Bosni i Hercegovini. Objekat će u periodu do 30.9.2022. godine biti u fazi provjere koja se odnosi na postojanost i stabilnost kuće na vodenoj površini u cilju certificiranja ovog objekta prije početka serijske proizvodnje i izvoza, rečeno je ranije. Ona je, nakon što prođe fazu provjere, namijenjena za tržište Evropske Unije.

Jedan od partnera ovog projekta, firma “Metropolit studio” iz Sarajeva, odabrala je lokaciju Velikog Plivskog jezera kao idealnu za testiranje kuće na vodi, te se obratila Općini Jajce za dobijanje saglasnosti za privremeno postavljanje montažnog objekta – kuća na vodi.

Općina Jajce je, cijeneći da je projekat vrijedan pažnje, tim više što je objekat kuće na vodi proizveden u našoj zemlji, dala saglasnost za privremeno postavljanje ovog montažnog objekta na Velikom Plivskom jezeru, na period od 1.9. do 30.9.2022. godine.

Također, Općina Jajce obratila se i Agenciji za vodno područje rijeke Save sa zahtjevom za davanje mišljenja u ovom predmetu. Saglasnost za testiranje otpornosti kućice na vodi, radi provjere s ciljem certificiranja montažnog objekta “Floating house” (kuća na vodi) u periodu od mjesec dana dala je i “Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo.

Uz zabranu izbacivanja fekalija, fekalnih voda ili drugih supstanci iz montažne kuće u Veliko Plivsko jezero, Općina Jajce je obavezala podnositelja zahtjeva, “Metropolit studio” d.o.o. Sarajevo, da prilikom montaže i demontaže objekta i napuštanja lokacije, sve vrati u prvobitno stanje i otkloni eventualne nedostatke.

Potonula prva bh. kuća na vodi
Potonula prva bh. kuća na vodi

izvor : biznisinfo.ba