Posmatrači iz Republike Srpske nadgledali sprovođenje referenduma u okupiranim ukrajinskim teritorijama

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je “komentare posmatrača” na referendumima za o pripajanju Rusiji koji su održani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija: Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.

Posmatrači iz Republike Srpske nadgledali sprovođenje referenduma u okupiranim ukrajinskim teritorijama
Posmatrači iz Republike Srpske nadgledali sprovođenje referenduma u okupiranim ukrajinskim teritorijama

TASS je prenio izjave, kako navode “nezavisnih” posmatrača iz Njemačke, Mozambika ali i neimenovanog posmatrača iz Bosne i Hercegovine

“Kritikovanje sa zapada postoji samo iz razloga zato što im se referendum ne sviđa iz političkih razloga”, kazao je ovaj posmatrač za TASS potpisan samo kao “posmatrač iz Republike Srpske (BiH)”.

U izvještaju se navodi da su referendumu prisustvovali i nezavisni posmatrači iz Francuske, Srbije, Bugarske i Centralnoafričke Republike.

Novinar RTRS-a Danijel Simić je objavio fotografiju uz opis “Brojimo sitno”. Iza njega se na ruskom nalazi natpis Izborna komisija Hersonske Oblasti.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prošle sedmice najavio da bi iz RS-a mogli biti poslani promatrači koji će te referendume nadzirati.

Dodik je ujedno bio i jedan od rijetkih svjetskih političara koji je podržao održavanje referenduma na nelegalno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji.

Nije poznato da li je navedeni posmatrač kojeg citira ruska državna novinska agencija TASS bio dio ispunjavanja obećanja Milorada Dodiku.

Osim toga na referendumu su kao posmatrači učestvovali pripadnici pokreta “Naši” iz Srbije. U Donjecku je boravio predsjednik ovog pokreta Ivan Ivanović.

“Veoma je bitno za srpski narod da ima svoje predstavnike u ovom historijskom momentu kada se stvara svijet istinskog međunarodnog prava zasnovanog na pravdi i da imam čast da sam ja jedan od njih. Rusija ima potpunu svijest o težini situacije u kojoj se nalazi Srbija koja je pritisnuta od Zapada da im uvede sankcije i zato im je posebno bitno da se u ovako velikom momentu uz njih nalazi delegacija iz Srbije”, kazao je Ivanović.

Treba naglasiti da nije riječ o zvaničnoj delegaciji jer je Srbija ranije zvanično poručila da neće priznati referendume na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Zapad vjeruje da su rezultati referenduma namješteni i nelegalni, jer je proveden mimo demokratskih procedura i na teritoriji koja pripada drugoj državi.

klix