Poskupila registracija vozila u FBiH, Forto zatražio smjenu nadležne agencije

Registracija automobila u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina je poskupila. Rast cijene će zavisiti u zavisnosti od jačine motora, a kretat će se i do 100 KM više u odnosu na dosadašnju cijenu.S tim u vezi ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) zatražio je hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine zbog poskupljenja registracije vozila.

Kako su saopćili iz Ministarstva, Forto je zatražio smjenu po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju izmjenom odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu uzrokovanu trećim licima.Napomenuli su da je ovom odlukom registracija skuplja do 100 KM. Pojedine osiguravajuće kuće su već podigle cijene, a pojedine će tek u narednim danima.

Prema Fortinim riječima, neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija s državnim nivoom vlasti, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uređuje dio ove oblasti.

Izjavio je da su razumljivi zabrinutost i opravdano negodovanje građana FBiH, saopćili su iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

klix.ba