More
  spot_img

  Posjetili smo Međunarodni aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije


  Posjetili smo Međunarodni aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije
  Posjetili smo Međunarodni aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije

  Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je bilježiti pozitivne rezultate nakon pandemije, a od početka godine upisao je 67.000 prevezenih putnika. Klix.ba je posjetio međunarodni zračni prostor aerodroma, a kroz video prikaz vodimo vas na ovo područje.

  Paralelno s rješavanjem određenih finansijskih problema, na Međunarodnom aerodromu u Tuzli užurbano se radi na realizaciji projekata koji će dovesti do novih linija i avioprijevoznika, još jednog baznog aviona te samim tim i većeg broja putnika.

  Pandemija koronavirusa, odnosno restriktivne mjere koje su se odnosile na putovanja bh. građana u druge države i obratno, nametnule su probleme i Međunarodnom aerodromu u Tuzli, koji se nalazi u fazi oporavka.

  Od početka ove godine do 1. aprila prevezeno je 56.000 putnika, što je pozitivan rezultat ukoliko se uzme u obzir da je riječ o većinski zimskom periodu kojeg su karakterizirale i djelimično rigorozne mjere i smanjen broj letova. Značajniji skok broja putnika zabilježen je u aprilu ove godine, a od prvog dana tog mjeseca do danas riječ je o cifri od 20.000.

  Prema riječima vršioca dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževada Halilčevića, ovo ljeto moglo bi donijeti značajniji broj prevezenih putnika, a tome će doprinijeti bogatiji red letenja, uz turističke dvosedmične linije za Antaliju, koje će biti uspostavljene od 10. juna ove godine.

  “Uz dva bazna aviona kompanije Wizz Air, planirani broj putnika u ovoj godini je okvirno njih 400 hiljada i nadamo se da ćemo ga moći ostvariti. Trenutno vodimo i intenzivne pregovore s nekoliko aviokompanija, ali zbog klasifikacije povjerljivosti sada ne možemo reći o kojima je riječ”, ističe Halilčević.

  Kompanija Wizz Air trenutno iz Tuzle ima 15 uspostavljenih linija u šest država.

  “U Njemačkoj smo pokriveni s osam destinacija, tri su u Švedskoj, po jedna u Italiji, Austriji i Danskoj te Basel koji je zvanično u Francuskoj, ali ga suštinski koristi Švajcarska”, pojasnio je Halilčević.

  Menadžment tuzlanske zračne luke vrši pregovore s kompanijom Wizz Air u vezi sa dovođenjem trećeg baznog aviona, s tim da bh. strana u ovom slučaju mora stvoriti pretpostavke za to, a koje se odnose na formiranje trećeg gatea.

  “U toku je dobijanje svih pratećih dozvola kako bi se započelo sa izgradnjom trećeg gatea. Mi smo prošle godine za tu namjenu imali obezbijeđeno 500 hiljada KM, ali zbog inertnosti određenih ljudi to je propalo. Sad kada smo radili novi cjenovnik cijene su uduplane zbog poskupljenja. Također, moramo pronaći izvođača i vjerujemo da će do decembra sve biti završeno”, naveo je Halilčević.

  Uz traći gate, na tuzlanskom aerodromu će biti obezbijeđeni i prateći servisi koji se odnose na novi uređeni parking te atrij u koji će biti izmješteni trenutni zakupci prostora u okviru zgrade putničkog terminala.

  I pored značajnih projekata koji će biti realizirani, ovaj aerodrom nalazi se u finansijskim problemima, koji su nastali sudskim presudama unazad četiri godine, uz kredit koji se koristio za rekonstrukciju i dogradnju zgrade terminala.

  Imajući u vidu njegov strateški značaj Vlada Tuzlanskog kantona će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća, a s tim u vezi kantonalni premijer Irfan Halilagić je posjetio ovo javno preduzeće.

  Kako je kazao, vlada je iskazala je spremnost da intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja aerodroma te je izmjenama i dopunama budžeta za 2022. godinu planirano povećanje sredstava za to javno preuzeće.

  “Imajući u vidu sve navedeno, ali i značaj kojeg aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, vlada je rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje”, dodao je Halilagić.

  U saradnji s Vladom Federacije BiH također je dogovorena pomoć aerodromu koji je od krucijalnog provrednog značaja. Također, jedan od problme sa kojim se susreće je šumska parcela koja izrasta i zaklanja prilazna svjetla pisti.

  “Taj problem je u fazi rješavanja i tu je aktivno učešće uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK te se nadamo skorijem pronalasku načina za rješavanje i ovog problema”, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić koji je također boravio u posjeti aerodromu.

  KLIX

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci