Poplave u Sanskom Mostu: Noćas se oglasile sirene za uzbunu, brojna naselja pod vodom

Zbog obilnih padavina u Sanskom Mostu proglašena je elementarna nepogoda. Izlile su se rijeke Bliha i Zdena, koje su poplavile brojna naselja kao i glavnu ulicu Prijedorsku gdje je voda ušla u poslovne objekte.

Tokom protekle noći oglasile su se sirene za uzbunu zato što je vodostaj Sane dostigao kritičnu tačku od 347 centimetara.Mještani strahuju da bi se mogla izliti iz korita s obzirom da kiša još uvijek pada, a i za danas su prognozirane velike količine padavina za sjever Bosne i Hercegovine i izdato je narandžasto upozorenje.

Najteža situacija je u mjestima Vrše, Naprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci napustili svoja korita i stigli do kuća i domaćinstava, a pojedina su i poplavljena.

Trenutno je kritična situacija i u samom centru grada gdje je Zdena na pojedinim mjestima izlila iz korita, tako da se i Prijedorska ulica nalazi pod vodom. Dodatni problem stvaraju i podzeme vode.

Obzirom da se u narednom periodu i dalje očekuju kišne padavine, Općinska služba civilne zaštite je cijelo vrijeme u stanju pripravnosti, i nalazi se na terenu, gdje zajedno sa raspoloživim materijalno teničkim sredstvima, te uz pomoć građana provodi mjere zaštite i spašavanja.

Građanima su dostupni brojevi Civilne zaštite na koji se mogu obratiti 121 i 037 685 613 – navode iz Civilne zaštite.

avaz.ba/inmedia