PONOVO:Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i počastio se medom

Mještani podgrmečkih sela na području općine Sanski Most već dugo su u strahu od medvjeda koji su, kako kažu u šali, postali domaće životinje

Da je to tako, svjedoči i primjer Miće Mudrinića, mještanina sela Dabar, kojem je odrasli medvjed polupao košnice te se počastio još nezrelim voćem.

Vlasnik kaže kako je jučer svojoj kući došao iz Banje Luke, gdje u poslijeratnom periodu živi, te da ga je dočekala razvaljena ograda.Mislio da je saobraćajna nesreća– Prvo sam pomislio da je neko udario autom, a kada sam pregledao imanje, shvatio sam šta se dogodilo. Možete zamisliti kakva je snaga bila potrebna da se polomi željezni direk i pogužva ograda, nakon čega je ušao i u dvorište – kaže Mudrinić.

Na meti ovog grmečkog predatora bile su pčelinje košnice, gdje nije zatekao mnogo meda, s obzirom na to da je protekla sezona bila slabija, a vlasnik kaže kako ih je medvjed razlupao desetak.Potom se uputio u voćnjak i dao se u berbu još nedozrelih jabuka i krušaka, a Mudrinić kaže kako je medvjed pri tome pokazao nevjerovatne penjačke sposobnosti.Ovaj podgrmečki domaćin kaže kako je u proteklom periodu imao nekoliko susreta s medvjedom te dodaje kako je jedan bio posebno kritičan.Dodaje da ga je medvjed iznenadio dok je zatvarao ogradu, a susret s šumskom grdosijom, kako navodi, nikada neće zaboraviti:– Kada sam se okrenuo, ugledao sam ga na putu, bio je ogroman i približavao mi se korak po korak. Zaledio sam se od straha, brže-bolje zatvorio sam kapiju i počeo udarati o nju željeznim lancem s katancem. On je zastao, uzdigao se na zadnje noge, potom se okrenuo i otišao – kaže Mudrinić.

On se nada kako će mu šteta koju mu je pričinio medvjed biti nadoknađena, ali dodaje kako su malobrojni stanovnici ovoga kraja u strahu, jer su se medvjedi namnožili u velikom broju i susreti s njima su svakodnevni. Na njihovoj meti su najčešće pčelinje košnice i voćnjaci na imanjima koja su napuštena i ostavljena.Ostali mještani Dabra, površinom jednog od najvećih sela u Bosni i Hercegovini, kažu kako su susreti s medvjedima svakodnevni, a tome doprinosi i to što je većina imanja napuštena i tamo sada niko ne boravi. Prema njihovim riječima, u brojnim zeseocima ovog podgrmečkog sela danas je stalno nastanjeno tek oko pedesetak žitelja.Kao što je poznato, medvjedi su već dvije decenije strogo zaštićene životinje i lov na njih je zabranjen.To je doprinijelo njihovoj velikoj reprodukciji, pa prema podacima Lovačkog društva “Sana”, samo na prostorima sanskog lovišta danas obitava preko 50 odraslih jedinki ovog gospodara šuma, s tim da se broj medvjeda neprestano povećava.

krajina.ba