More
  spot_img

  PLIVAČICA IZ MOSTARA ODUSTALA OD BIH, NASTUPA ZA HRVATSKU NA EVROPSKOM PRVENSTVU U PLIVANJU


  Amina Kajtaz, plivačica iz Mostara, koja je ranije nastupala za Bosnu i Hercegovinu odlučila je da promijeni reprezentaciju i na Evropskom prvenstvu u Rimu plivat će pod zastavom Hrvatske.

  Potvrđeno je to na zvaničnoj stranici Evropskog prvenstva koje će se od 11. do 17. augusta održati u Italiji.

  Kajtaz će prvi nastup pod zastavom Hrvatske imati sutra u kvalifikacijama na 50 metara delfin, a odmah u prvoj utrci takmičit će se protiv svoju sugrađanke i najbolje bh. plivačice Lane Pudar.

  Kajtaz je 2020. godine dobila hrvatsko državljanstvo i već neko vrijeme trenira u Zagrebu.

  Iako je u prošlosti nagovještavala da je nastavak njene karijere itekako upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava i da bi rješenje bilo otići i nastupati za drugu zemlju koja joj nudi bolje uslove, Kajtaz je prilično neprimjetno promijenila “dres”.

  Njeno ime nalazi se među imenima članova hrvatske plivačke reprezentacije objavljenim na zvaničnoj stranici Hrvatskog plivačkog saveza, a i hrvatski mediji prethodnih dana izvještavali su o pripremama njihove selekcije za nastup na EP.

  Kajtaz je navedena kao nova članica reprezentacije i donedavna predstavnica Bosne i Hercegovine, koja je u maju prošle godine zatražila hrvatsko sportsko državljanstvo.

  Također, na zvaničnom sajtu Evropskog prvenstva u Rimu, navedeno je da će se kao reprezentativka Hrvatske takmičiti u disciplini 100 metara delfin u kojoj će nastupiti i Lana Pudar, te je moguće da vidimo i njihov duel u slučaju da prođu kvalifikacije.

  Inače, EP će biti održano od 11. do 17. augusta u nacionalnom plivačkom centru “Parco Del Foro Italico”.

  Lana Pudar će nastupiti u tri discipline (50, 100 i 200 metara delfin), a prvi nastup imat će 12. augusta u kvalifikacijama na 50 m delfin. Takmičenje u ovoj disciplini počinje u 9 sati, a Pudar će nastupiti u grupi 2. U izuzetno jakoj konkurenciji Pudar u svojoj grupi ima peto vrijeme u sezoni i morat će nadmašiti dosadašnje rezultate kako bi izborila plasman u polufinale.

  Osim Lane Pudar, na prvenstvu u Rimu će nastupiti Adi Mešetović i Nikola Bjelajac koji će sutra plivati u kvalifikacijama na 100 metara slobodno. Oba bh. plivača uvrštena su u istu grupu i pokušat će se naći među 16 takmičara koji će izboriti polufinale. U ovoj disciplini prijavljen je 71 takmičar.

  Najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz, koja već sada ima ispunjenu B normu za olimpijske igre, proteklih nekoliko dana boravila je u Sarajevu, gdje je učestvovala na Državnom prvenstvu naše zemlje.

  Amina je postavila dva nova državna rekorda, a već je odavno počela pripreme za nastup na Olimpijadi u Tokiju. Međutim, njeno napredovanje bi moglo biti usporeno iz razloga što se gotovo sama finansira.

  CHI

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci