More
  spot_img

  Plenković pohvalio sporazum: Razumijem Čovića, ali usaglašena izjava je dobra po Hrvate

  Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je sastanak bh. stranačkih lidera i članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom. On je rekao kako je usaglašeni sporazum dobar za Hrvate te da razumije zašto Dragan Čović nije htio doći na okupljanje u Briselu.

  “Cijelu nedjelju su trajali sastanci s predstavnicima političkih stranaka i trojicom članova Predsjedništva. Cijeli proces se događa na inicijativu Hrvatske, tražili smo vrh EU da se počne baviti Bosnom i Hercegovinom. Jučerašnji sastanak dogodio se na inicijativu Hrvatske, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i Josepa Borrella. Mislim da je izjava koja je jučer usvojena izrazito dobra za BiH. Hrvati se spominju izrijekom, konstitutivni narodi se spominju izrijekom, izborima bi se trebalo pristupiti hitno”, rekao je Plenković govoreći o sastanku.

  Zatim je objasnio da razumije odluku Dragana Čovića koji nije htio biti na sastanku s Komšićem. Navodi kako je Čovićeva reakcija “normalna”.

  “Njemu je prepreka bila sudjelovanje Komšića, vi znate da je on nažalost po tom lošem izbornom sistemu izabran u Predsjedništvo Hrvata 2006. 2010. i 2018. godine. On nikad nije službeno posjetio Hrvatsku službeno. Dolazio je, ali nikad nije bio ni kod mene, niti kod Grabar-Kitarević, a nismo ni mi njega posjećivali u Sarajevu. Kao što je to prepreka za naše odnose, tako je to prepreka i Draganu Čoviću u izbornoj kampanji”, rekao je.

  Navodi kako sve ono što se dogodilo u vezi sa Čovićevim nedolaskom kod Michela, može svesti na nekoliko elemenata.

  “Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. Međutim, kad se maknete iz tog okvira Hrvata s Hrvatima o hrvatskom pitanju i dođete na mjesto s drugim akterima, njima je to manje razumljivo i ne mogu uloviti te nijanse ko s kim može i ne može biti u istoj sobi”, rekao je.

  Na kraju je ovu temu još jednom zaključio s tim da je izjava, koja je usaglašena na sastanku, dobra za Hrvate u BiH.

  “Format nije odgovorao Čoviću, ali kada gledam s aspekta interesa hrvatskog naroda u BiH, ova izjava je jako dobra i zalog je nastavka razgovora o hrvatskom pitanu u BiH na način koji se ne bi dogodio da se nismo mi angažirali”, zaključak je.

  Prokomentarisao je i izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je kazao kako će se Plenković osvetiti Čoviću zbog situacije u Briselu.

  “Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napokostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje… Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega je jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi”, kazao je.

  Plenković pohvalio sporazum: Razumijem Čovića, ali usaglašena izjava je dobra po Hrvate
  Plenković pohvalio sporazum: Razumijem Čovića, ali usaglašena izjava je dobra po Hrvate

  izvor : klix.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci