Pele, simbol nogometa: Otišao je istinski “Kralj” i čovjek čije ime označava savršenog igrača

Legendarni brazilski nogometaš Edson Arantes do Nascimento Pele je preminuo danas u Sao Paolu u 83. godini, a koliko je bio važan za cijeli nogometni i sportski svijet najbolji su pokazatelj brojne rekacije i poštovanje koje je tokom posljednjih sati dobio.

Potvrdila se fraza da je riječ o istinskom “Kralju nogometa”, čovjeku koji je svojim utjecajem i nogometnim vještinama afirmisao ovaj sport i učinio ga toliko globalno popularnim, što je iz današnje perspektive bio i odlučujući trenutak ekspanzije danas “najvažnije sporedne stvari na svijetu”.

Nakon njegove smrti, na društvenim mrežama oglasili su se doslovno rečeno “svi aktivni klubovi”, te su emotivnim i biranim riječima poslali poruku podrške njegovoj porodici te poštovanje brazilskoj naciji na nogometnom heroju koji im je već godinama jedan od simbola u svijetu.

Sama pomisao na ime Pele simbolizuje pojam “nogomet” i individualno, može se koristiti i kao epitet za “savršenog nogometaša”, što je i bio slučaj u drugoj polovini 20. stoljeća.A ko je bio Pele?

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes u saveznoj državi Minas Gerais, a nedugo zatim njegova porodica se preselila u mjesto Baure u saveznu državu Sao Paulo.

Njegov otac Joao Ramos bio je profesionalni igrač u Fluminenseu, no morao je prekinuti karijeru zbog povrede.Joao je stoga podupirao sina u namjeri da postane nogometaš toliko da mu je dozvolio da sa devet godina napusti školu kako bi se posvetio samo nogometu.

Kao tinejdžer počeo je igrati za nižerazredne klubove Baquinho, Sete Setembro i Ameriquinha. U Ameriquinhi ga je sa 15 godina zapazio slavni brazilski igrač Waldemar de Brito koji ga je doveo u Sao Paulo i njihovim čelnicima rekao: “Ovaj dječak će biti najveći nogometaš na svijetu”.

prvoj utakmici sa samo 15 godina je ušao u igru s klupe i dao je šest od sedam golova Santosa.U Santosu je ostao do 1974. godine i za to vrijeme je osvojio šest titula prvaka Brazila.

Godinu dana je bio u penziji, a onda je stigao poziv New York Cosmosa koji se ne odbija – 7 miliona dolara. Odigrao je u SAD-u tri godine i osvojio titulu prvaka.Ipak, najupečatljiviji su bili njegovi nastupi za Brazil u čijem dresu je postigao čak 77 golova u 92 nastupa, a s Kariokama je postao svjetski prvak 1958., 1962. i 1970. godine.

Upisan je Guinnessovu knjigu rekorda kao najbolji strijelac u historiji nogometa nakon što je postigao 1.279 golova u 1.363 utakmica uključujući prijateljske duele.Do pojave Lionela Messija i Cristiana Ronalda svi stručnjaci su bili podijeljeni između dva imena – Pelea i Diega Maradone kada je u pitanju dilema ko je najbolji nogometaš u historiji, a FIFA im je obojici odlučila 2000. godine dati nagrade za najboljeg nogometaša u 20. stoljeću.

Nakon završetka karijere bavio se i politikom, a 1994. godine je postao ministar sporta Brazila.Stariji navijači Željezničara dobro pamte 19. septembar 1969. godine, a tog je dana u glavnom gradu BiH gostovao brazilski Santos (tadašnji trostruki svjetski prvak), kojeg je predvodio upravo jedan od najboljih nogometaš na planeti svih vremena – Pele.Razlog dolaska bila je prijateljska utakmica sa Željezničarom, a Pele je sjajnim golom u tom meču pogodio za konačnih 1:1.

Kako je preminuoPosljednjih godina je imao mnogo zdravstvenih problema, teško se kretao nakon operacije kuka 2012. godine, a u septembru prošle godine mu je odstranjen tumor na debelom crijevu zbog čega je skoro mjesec proveo u bolnici, a čak 12 dana je bio na odjelu intenzivne njege.

Od tada je nekoliko puta bio primljen ponovo u bolnicu, a nažalost prilikom posljednje posjete ustanovljeno je da mu kemoterapije više ne djeluju, te je premješten na odjel za palijativnu skrb gdje je i preminuo. Što se tiče privatnog života, ženio se tri puta i ima sedmero djece.

klix.ba