More
  spot_img

  PEJKA MEDIĆ VIŠE NIJE DIREKTORICA BH RADIJA: OPTUŽILA BHRT DA “RASTJERUJE SRPSKE KADROVE”, POZVALA INSPEKCIJU


  Pejki Medić istekao je mandat te više nije direktorica BH Radija 1. Na to mjesto izabran je Dejan Kerleta, a privremeno ovu funkciju obavlja Ljiljana Pepović, dosadašnja urednica zabavno-vođenog programa Radija. No Medić se obratila Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i optužila BHRT kako “rastjeruje srpske kadrove”.

  Glasnogovornik BHRT-a Seid Masnica kazao je za Faktor kako je u toku žalbeni proces na koji svi kandidati koji su bili u konkursnoj proceduri imaju pravo i da on traje dvije sedmice.

  Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović privremeno je ovlastio Ljiljanu Pepović, dosadašnju urednicu zabavno-vođenog programa Radija, da obavlja poslove direktora sektora Radija, počevši od 16. juna do donošenja nove odluke.

  Međutim, Medić se već obratila Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde BiH tvrdeći kako je prvenstveno nju Karamehmedović 10. juna ovlastio da obavlja poslove direktora do donošenja nove odluke.

  – Molim vas da hitno dođete u kontrolu kako bi utvrdili ko trenutno obavlja poslove direktora Sektora BHRT – BHR1. Molim vas da hitno izađete na teren i utvrdite da li su ova ovlaštenja u skladu sa aktima BHRT-a i Zakonom o radu u institucijama BiH i članovima 50. i 53. Statuta BHRT-a na koje se generalni direktor BHRT-a poziva – napisala je Medić u dopisu Upravnom inspektoratu.

  Nakon isteka petogodišnjeg mandata direktora BHR1, Medić, koja je u BHRT-u zaposlena na neodređeno vrijeme, dobila je ponudu izmjene ugovora o radu, interni premještaj u kojoj Karamehmedović iskazuje namjeru o njenom raspoređivanju na upražnjeno radno mjesto: producent/urednik 1 u Sektoru BHRT-BHR1 sa znatno nižim koeficijentom od onog iz prethodnog Ugovora o radu.

  – Uz ponudu nisam dobila Ugovor o radu niti je ponudom jasno definisano gdje generalni direktor ima namjeru da me rasporedi u koji program od četiri postojeća programa ili u koju od četiri redakcije u BHR1. Stoga mi nije jasno o čemu treba da se izjasnim jer ne znam ni šta mi je konkretno ponuđeno – navela je u prijavi Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.

  Također, Medić tvrdi i kako ne postoji upražnjeno radno mjesto urednik/producent 1 koje joj je ponuđeno te da, naprotiv, postoji višak četiri urednika/producenata 1 u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta.

  Ona je istakla kako smatra da se iza ove ponude krije pokušaj raspoređivanja na radno mjesto koje ne postoji, kako bi bila proglašena tehnološkim viškom.

  Medić je za Srpskainfo rekla da je sasvim jasno šta se krije iza pokušaja uklanjanja Srba iz BHRT-a i da to nije ništa novo za Srbe u ovoj medijskoj kući.

  – Jedino što je zabrinjavajuće je što se sve to dešava uz direktnu saglasnost srpskog člana UO, koji je ujedno i predsjedavajući UO Rajka Radovanovića, koji od dolaska na ovu poziciju radi isključivo protiv Srba i na štetu Republike Srpske. Radovanović je glasao za otpuštanje srpskih novinara 1. marta, cjelodnevni program BHT1 povodom tzv. Dana nezavisnosti BiH, za suspenziju urednika IP Jelene Radojević Kapor, a vjerovatno i za sadašnje moje uklanjanje s pozicije direktora BH Radija 1 – kaže Medićeva.

  crna-hronika.info  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci