Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju akciza

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović otkazao je 33. sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, koja je bila zakazana za sutra.

Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju akciza
Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju akciza

U obavještenju predsjedavajućeg Radmanovića navodi se da je sjednica otkazana zbog nepostojanja uslova za njeno održavanje – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radmanović ranije sazvao sjednicu

Radmanović je ranije sazvao redovnu sjednicu tog doma, na čijem dnevnom redu je trebao da se nađe Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički dom je još u martu ove godine usvojio prijedlog zakon po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Sjedinici prisustvovalo 6 delegata

Dom naroda državnog parlamenta trebao je danas, na hitnoj sjednici koju je zakazao dopredsjedavajući tog Doma Bakir Izetbegović, također razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Međutim, ta sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer nisu došla četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i svih pet delegata iz Kluba srpskog naroda.

Sjednici je prisustvovalo svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda te jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda (Zlatko Miletić).

AVAZ