Osmorka danas ponovo zasjeda, kakva će biti sudbina koalicije s velikim problemima?

Za danas je u Sarajevu najavljen novi sastanak Osmorke nakon kojeg bi trebalo biti poznato kakva je sudbina ove koalicije. Situacija unutar koalicije se jučer dodatno usložnila.

Mjesto susreta će biti u sjedištu SDP-a čije je rukovodstvo – stranačko predsjedništvo jučer razmatralo situaciju u koaliciji koju, osim SDP-a, čine NiP, NS, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije (ZNG).

Jedan od SDP-ovih potpredsjednika Vojin Mijatović je nakon jučerašnje sjednice rukovodstva te stranke izjavio da zapravo Osmorka više ne postoji, odnosno da postoji Sedmorka. Poručio je da ZNG, kako je kazao, više ne postoji te je najavio da od sutra, odnosno od danas počinje hitno formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Mijatović je ukazao da je od SDP-ovih kantonalnih organizacije zatraženo da počnu pregovore sa svim strankama o formiranju vlasti, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Predsjedništvo SDP-a je zasjedalo nakon što je ZNG-ov Zlatko Miletić prošle sedmice izabran za delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i nakon što SDP kao najjača stranka Osmorke nije dobio niti jednog delegata.S druge strane, delegate imaju NiP (Kemal Ademović) i SBiH (Džemal Smajić).

Delegiranjem Miletića, koji je kao kandidat koalicije ZNG-a i NES-a izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, omogućeno je ovoj koaliciji da u državnom parlamentu u oba doma ima tri parlamentarca. NES i SBiH su ranije odlučili da neće biti dio vlasti u kojoj su i SNSD i HDZ.

Izbor delegata za Parlament Bosne i Hercegovine je potvrdio da Osmorka nije jedinstvena te je razljutio SDP koji je kao najjača stranka ostao uskraćen za značajne pozicije. Zbog toga su pojedini SDP-ovi zvaničnici, među kojima je i Mijatović, najavili znatnu promjenu odnosa ove stranke prema ostalim strankama Osmorke. Nakon današnjeg sastanka bi trebalo biti poznato šta će to značiti, odnosno kakva je sudbina ove koalicije.

klix.ba