Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  OPTUŽEN ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA Policijskom komesaru iz Bihaća prijeti pet godina robije

  Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv policijskog komesara Uprave policije MUP-a Unsko- sanskog kantona Muje Koričića zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

  Ova informacija potvrđena je portalu Srpskainfo u Kantonalnom tužilaštvu Zenica koje je podiglo optužnicu protiv Koričića.

  U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH Koričiću je za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

  Policijski komesar bi zbog potvrđene optužnice trebao biti smijenjen sa ove funkcije.

  Koričić se tereti da je bio svjestan činjenice da mu je još 1. maja 2021. godine prestao radni odnos s obzirom na ispunjenih 40 godina radnog staža, te da nije donio odluku o uplati obaveznih doprinosa za beneficirani radni staž na svoje ime, iako je znao i bio svjestan da bi uplatom doprinosa za beneficirani radni staž, po sili zakona, stekao uslove za penziju, te bi mu prestao mandat.

  Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužnicu protiv Koričića podiglo je 10. maja ove godine, a ona je potvrđena 20. maja ove godine.

  Koričića terete da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno da je “sebi pribavio korist u vidu nepripadajućeg prava na radni odnos na radnom mjestu policijskog službenika u Upravi policije MUP USK i vršenja mandata policijskog komesara, kao i sva druga prava koja proizilaze iz radnog odnosa i mandata policijskog komesara”.

  izvor : srpskainfo.com

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci