Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  OPAKA BOLEST JETRE U REGIONU Ako vidite nekoliko simptoma kod mališana, odmah se javite ljekaru

  Misteriozna epidemija bolesti jetre koja pogađa djecu širi se Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je za sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

  Pedijatar dr Saša Milićević rekao je ovog jutra u “Uranku” na televiziji K1 da zabrinjava to što se javlja kod tolikog broja djece.

  – Hepatitis je zapravo zapaljenje tkiva jetre, to je upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko djece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod svih pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada virus jetre – rekao je dr Milićević.

  Kako kaže, adenovirus je jedan od uzočnika takozvanih stomačnih virusa. Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu.

  – Liči na klasičnu virusu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega – pita se dr Saša Milićević.

  U Rumuniji je registrovana ova bolest, što znači da nam se približava i postoji mogućnost da zbog prazničnih putovanja stigne i u Srbiju, piše Blic.

  – Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično, i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među djecom. Ako virus napadne jetru, simptomi su: žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Djeca često imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit. Urade se transaminaze jetre i tako se ustanovi o čemu je riječ. Roditelji ne bi trebalo da strahuju. Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se ne daj Bože završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko – objasnio je dr Saša Milićević na K1 televiziji. Nema razloga za paniku.

  Žutilo beonjača i kože jasan su signal za roditelje i ukoliko to primijete, dijete bi trebalo da odmah odvedu kod pedijatra.

  – Ljekar će uraditi sve analize i, ako je riječ o tom adenovirusu koji izaziva hepatitis, dijete se mora liječiti u bolnici – kaže dr Milićević i ističe da se pedijatri u Srbiji trenutno bore sa varičelama.

  – Djeca oboljele od ovčijih boginja ima dosta, nije riječ o epidemiji, ali imamo mnogo pacijenata. To je klasična virusna bolest, ali se ispoljava na koži.

  izvor : srpskainfo.com

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci