More
  spot_img

  Oko mamino, srce tatino: Evo koje osobine dijete nasljeđuje od kojeg roditelja

  Iako genetika nije egzaktna nauka, neke nasljedne osobine se mogu predvidjeti i pretpostaviti. Recimo, kad se radi o nasljeđivanju gena za visinu, tata ima dominantniju ulogu.
  Čim dijete dođe na svijet, roditelji i okolina proučavaju na koga više liči. Naučnici su utvrdili da inteligenciju dijete nasljeđuje od majke, ali za šta sve tačno možemo zahvaliti majci a za šta ocu?

  Mali dio karaktera je urođen. Ipak najveći dio je stečen odgojem. Stilovi, metode i uticaj porodičnog okruženja najvažniji su za razvoj i oblikovanje djeteta. Roditelji su primarni vaspitači djetetu i svojim razmišljanjima, djelima, postupcima i komunikacijom uveliko utiču na njegovu budućnost – objašnjava Lana Kihas, magistar ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.
  Djetetova genetika, nastavlja Kihas, rezultat je genetike njegovih roditelja. Na svijet dolazimo s nasljeđem, ali potrebno nam je iskustvo da bi se izgradili kao osobe.

  Premda je genetika vrlo komplikovana i kompleksna, ipak postoje pravila prema kojima se mogu neke stvari s relativnom sigurnošću predvidjeti. Kad se radi o nasljeđivanju gena za visinu, tata ima dominantniju ulogu. Ako je tata visok, i dijete će biti visoko.

  A gen za debljanje prenose majke. Kod boje kose glavnu ulogu imaće dominantni majčin gen za boju i strukturu kose. Takođe, gen koji je odgovoran za gubitak kose dolazi s majčine strane. Drugim riječima, muškarci za ćelavost mogu da zahvale svojim majkama. Jedna od šarmantnijih stvari na ljudima su rupice na obrazima.

  Rupice imaju veze sa strukturom lica, ali to je svakako dominantni gen koji dolazi od tate, kao i struktura zuba. Naime, tatini geni za nasljeđivanje strukture zuba su dominantniji, što znači da, ako tata ima velike zube, i dijete će u odraslom dobu imati vrlo slične zube.

  Majčini geni presudni su za način na koji će dijete spavati i hoće li se često okretati u snu, a genetičari su zaključili i da veliki nožni palac nasljeđujemo s mamine strane. Baš kao i brzinu starenja.

  Naime, naučnici su otkrili DNK iz mitohondrija koji nasljeđujemo isključivo od mame, a može djelimično kontrolisati starenje. S druge strane, velike uši i oblik nosa nasljeđuju se po muškoj liniji.

  I za sklonost bolestima krivi su geni, a neki koje dete dobija od oca mogu povećati verovatnoću za srčane probleme za 50 posto, a arterije mogu biti podložnije začepljenju. Takođe, muškarci koji su imali problema s neplodnošću često imaju sinove s istim problemom, a i mentalni problemi češće se prenose sa oca na sina.

  Osobine koje se prenose dominantnim genima su spojene ili guste obrve, rupica na bradi, sposobnost da se uvrne jezik, široka ušna resica, beli pramen, koji češće imaju muškarci, tamna koža, debele usne i široka brada. Recesivni geni su svijetla ili crvena kosa, ljevorukost, plave ili sive oči i svijetla put.

  Otac

  Od oca će dijete verovatno naslediti visinu, rupice na obrazima, oblik i strukturu zuba, velike uši, oblik nosa, punije usne, srčane probleme, neplodnost, dominantnu ruku.

  Majka

  Majčini geni odgovorni su za boju i strukturu kose, sklonost ćelavosti, oblik nožnog palca, brzinu starenja, daltonizam, inteligenciju, obrasce spavanja, debljanje, hemofiliju.

  Hayat.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci