Ogrešević: Sankcionirati organizatore proslave 9. januara, to je simbol početka agresije

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević pozvao je na sankcionisanje organizatora proslave devetog januara, koji simbolizira napad na ustavni poredak BiH te početak agresije i genocida.

“Vlasti manjeg bh. entiteta predvođene Miloradom Dodikom nastavljaju antiustavno djelovanje proslavom 9. januara, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da ne može biti ‘Dan RS-a’. Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, ali i OHR i visokog predstavnika da konačno sankcionišu sve one koji su organizirali današnju proslavu i time ponovo ignorirali odluke Ustavnog suda BiH”, poručio je Ogrešević.

Istakao je da je 9. januar simbol napada na ustavni poredak BiH, početak agresije, genocid, zločine i zbog toga se ne može slaviti kao dan jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine.

“Parade s dugim cijevima i oklopnim vozilima, odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u jeku agresije Rusije na Ukrajinu unose nemir i šalju jasnu poruku ostalim narodima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu da se Dodik nije promijenio i da nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, čiji je osnovni cilj izazivanje tenzija, narušavanje mira i stabilnosti i u konačnici razgradnja države Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Na kraju, Ogrešević je naveo da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje, ali i da reagira OHR, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

“Do napretka naše zemlje i njenog pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u sigurno ne može doći sve dok se neometano krši Ustav, provode secesionističke politike i iz Bosne i Hercegovine šalju poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu”, zaključio je Ogrešević.