More
  spot_img

  Odužio se proces u aferi “Respiratori”: Novaliću presuda neće biti izrečena prije izbora u oktobru


  U Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

  Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

  Poznato je da je nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u penziju, predsjedavajući savjeta u ovom predmetu sada sudija Branko Perić, dok je novi član savjeta sudija Goran Radević.

  Na današnjem pretresu državni tužilac Mirza Hukeljić i odbrane optuženih bili su saglasni da se preuzmu ranije izvedeni dokazi te da se pretres nastavi bez ponovnog izvođenja dokaza.

  Odgovarajući na pitanje sudije Branka Perića, tužilac Hukeljić je potvrdio da je vještak tužilaštva koji živi i radi van BiH spreman doći u Sarajevo radi izvođenja svog nalaza.

  – U najkraćem vještak će govoriti o tome da respiratori koji su nabavljeni nisu podobni za liječenje pacijenata s COVID 19 – kazao je tužilac Hukeljić.

  Advokat Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović ukazala je da su njihovi sljedeći svjedoci u vezi s nalazom pomenutog vještaka, odnosno da će pobijati njegov nalaz.

  Dogovoreno je da je sljedeći nastavak suđenja bide 6. jula te da će tada odbrana Solaka nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza, a za pretres zakazan 13. jula će se naknadno utvrditi dinamika izvođenja dokaza.

  Sudija Perić je potom ukazao da će uslijediti veća pauza, što zbog predmeta sudije Radovića, zatim godišnjih odmora te privatnih razloga branitreljke Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović. Suđenje će prema riječima Perića biti nastavljeno nekad u oktobru, a o ćemu će strane biti obaviještene.

  Dakle, prema ovoj dinamici, presuda Novaliću i ostalima neće biti izrečena prije oktobarskih izbora, a kako se čini ni dugo poslije.

  Trgovina uticajem

  Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

  Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

  Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.   

  Odužio se proces u aferi "Respiratori": Novaliću presuda neće biti izrečena prije izbora u oktobru
  Odužio se proces u aferi "Respiratori": Novaliću presuda neće biti izrečena prije izbora u oktobru

  izvor : srpskainfo.com  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci