ODLAZAK MLADI IZ BIH? MAGISTRICA POLJOPRIVREDE SEDAM GODINA TRAŽI POSAO

Magistrica poljoprivrede Maja Mitrović (30) iz Bratunca sedam godina pokušava dobiti posao i raditi ono što najbolje zna i za šta se školovala, ali za nju su vrata svugdje zatvorena.

ODLAZAK MLADI IZ BIH? MAGISTRICA POLJOPRIVREDE SEDAM GODINA TRAŽI POSAO
ODLAZAK MLADI IZ BIH? MAGISTRICA POLJOPRIVREDE SEDAM GODINA TRAŽI POSAO

Dobre ocjene
Kaže da je studij na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu završila 2015. godine s prosjekom 9,7, a s istom ocjenom na istom fakultetu odbranila je magistarski rad.

Kako kaže, tokom studija bila je stipendistica Fonda „Dr Milan Jelić“, jedne od najznačajnijih stipendija u RS, a na master studijima primala je stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Stipendije, dobar prosjek ocjena i razvoj poljoprivrede u bratunačkoj općini, kako kaže, davali su joj nadu da će brzo obaviti i pripravnički staž, a nakon toga se i stalno zaposliti u svojoj struci.

– Dvije godine nakon školovanja u Srednjoškolskom centru Srebrenica dobila sam prvi posao, gdje sam radila na odjeljenju poljoprivrednih tehničara. Međutim, nakon završetka te školske godine zbog nedostatka učenika ostala sam bez posla – kazala nam je Mitrović.

Iako je Maja dobila preporuku dekana Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo i završila školovanje s izuzetnim rezultatima, očekivala je da će to, kaže, nekom biti važno i da će dobiti posao u struci.

Zanemareno znanje
– Ispostavilo se da je najvažnije kojoj političkoj partiji pripadate, a da su znanje i obrazovanje totalno zanemareni i neprihvatljivi. Nakon školovanja radila sam razne poslove. Najviše me boli nepravda i to što kao visokoobrazovana ne mogu dobiti pristojan posao u rodnom gradu i što mladi moraju napuštati Bosnu i Hercegovinu – s razočarenjem nam je rekla Mitrović.

Prenosi avaz.ba