Odbio Ameriku zbog BiH: “Ma ja sam svojoj Šejli bolan obećao Bosna i samo Bosna…”

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Garza oduševio je domaću javnost sjajnim igrama i odnosom prema nacionalnom dresu tokom pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u poljskim Gliwicama.

Centar Minnesota Timberwolvesa je 20. jula obavio intervju za basketnews.com, u kojem je govorio o brojnim temama, a između ostalog i o razlozima zašto je odlučio igrati za Bosnu i Hercegovinu.Garza je tom prilikom otkrio da je imao priliku igrati za Sjedinjene Američke Države, ali da je ta opcija otpala zbog obećanja koje je dao svojoj majci, da može igrati samo za Bosnu i Hercegovinu.

Otkrio je da je o nacionalnom timu počeo razmišljati nakon posjete rođaku Amaru Alibegoviću prilikom jedne utakmice Olimpije.“Razgovarali smo o igranju za nacionalni tim, a tokom godina sam postao dobar prijatelj sa Jusufom Nurkićem, zbog činjenice da smo obojica u NBA ligi.

Jedina druga opcija koju sam mogao odabrati bile su SAD. Imao sam mogućnosti, da igram u kvalifikacijama i tokom međusezona, no ja nikad nisam imao dilemu koga želim predstavljati. Tako je bilo otkad sam dijete, odrastajući uz djeda, baku i majku, moja odluka je bila laka. Svojoj majci Šejli sam obećao da ću igrati za Bosnu i Hercegovinu i samo za Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Garza.

Njegov otac Frank je potvrdio da je Luka imao ponude da igra za SAD u više navrata.“Zvali su i rekli, treba nam Luka. Zvali su 2022, i ljeto prije toga, također i ljeto prije toga”, istakao je Garza senior, dodavši:“Rekao sam im, slušajte, odgojili smo svog sina na određen način. Kad nešto obeća, toga se drži. Tome smo ga naučili. Treneru, želite da prekršimo obećanje koje je dao majci? To se neće desiti, budite sigurni”, dodao je.luka

sport.bosnainfo.ba