OBILJEŽENA AJVATOVICA U PRUSCU

🟢 Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu viÅ¡e hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, delegacija Unije općina turskog svijeta, predstavnici turskih institucija u BiH, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, brojni imami, te veliki broj vjernika i gostiju.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović poslao je tradicionalnu ajvatovičku poruku s Ajvaz-dedine stijene.

„Naš identitet nam govori ko smo i šta smo. Nemojmo se zavaravati da za našu zemlju ne treba braniti. Ciljevi neprijatelja naše zemlje su i sad aktivni. Moramo znati ko smo šta smo, i šta je naš cilj. Čuvati i njegovati našu tradiciju, identitet i domovinu, ključni su pojmovi za naš opstanak“, kazao je, između ostalog, muftija Adilović.

Muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u svom govoru kazivao je o veličini i snazi Bošnjska kroz historiju.

„Bošnjaci nikome neće tražiti pravo da žive na ovoj zemlji. Nije moralno da se diskriminiše hiljade Bošnjaka, dok se na drugim stranama oštro bore za ljudska prava. Zato se redamo u safove ove planine moleći Allaha za milost i snagu“, kazao je muftija Dizdarević.

Konjanici su jutros ka najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu. Dan ranije, 285 konjanika koji su krenuli iz Karaule i drugih bosanskohercegovačkih gradova prošli su kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana.

Današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovali su su vjernici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu danas je proučio muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, a Manifestacija “513 Dani Ajvatovice” održana je pod sloganom “Tradicija, identitet, domovina”, Å¡to je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda.

(MINA)