More
  spot_img

  Obilježena 27. godišnjica zločina u Kravici: U jednom danu ubijeno je 1.316 Bošnjaka

  Porodice žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici obišli su danas i druga mjesta masovnog stradanja Bošnjaka na području istočne Bosne.

  Jedno od mjesta koje su posjetili bila je i zgrada Osnovnog suda u Srebrenici gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenima.

  Nakon toga, majke Srebrenice i drugi građani stigli su pred zemljoradničku zadrugu Kravice u Bratuncu gdje je tokom jednog dana ubijeno 1.316 Bošnjaka uglavnom iz Srebrenice.

  To su potvrdile i presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a snimci zločina nad civilima obišli su svijet.

  Majka i ove godine nije omogućen ulazak u prostorije zadruge te su i ovaj put cvijeće položile ispred kapija ovog objekta.

  “Ovdje je ubijeno 1.316 osoba. Ubili su za jedan dan 1.316 života. Ovdje je ubijen moj sin i našla sam jednu kost. Istočna Bosna je puna fašista. Oni koji su činili genocid, ubijali bebe”, rekla je predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

  Na zločin u Kravicama, počinjen u skladištu zadruge, su podsjetili i u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (IRMCT). Podsjetili su na uznemirujuće iskaze zaštićenih svjedoka pred ovim sudom u procesu protiv visokopozicioniranih pojedinaca Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Riječ je o predmetu Vujadin Popović i drugi, a u kojem je suđeno za genocid u Srebrenici.

  “Počela je onda rafalna pucnjava. Ja sam samo savio glavu u ćošku i zažmirio (…) Čulo se kako ispred magacina pričaju i smiju se. Ja sam ležao i podlila je krv pod mene. Prevukao sam dva tijela preko sebe i tu sam proveo čitav dan. Već kada je bio mrak, čuo sam da komanduje: ‘Parkiraj utovarač. Operite asfalt. Pokrijte mrtve sijenom.’ Po nama su posuli sijeno”, prisjetio se jedan od svjedoka.

  Prema riječima drugog svjedoka, ubijanje je trajalo cijelu noć.

  “Naprave pauzu, umore se, pa ponovo uđu unutra i onda pucaju koliko im je želja. Onda kada to prekinu, počnu bacati bombe kroz prozor i ulaze. Kao da je bio žar pod mojim nogama, kao da je neko vatru naložio – toliko je bilo toplo zbog te krvi. Vidio sam da mogu dohvatiti prozor, provukao sam se i iskočio vani”, dodaje.

  Istaknuto je da su ova i druga svjedočenja bila presudna za rasvjetljavanje zločina u Kravici. Ovo je prvi masovni ratni zločin nakon pada Srebrenice 1995. godine.

  Obilježena 27. godišnjica zločina u Kravici: U jednom danu ubijeno je 1.316 Bošnjaka
  Obilježena 27. godišnjica zločina u Kravici: U jednom danu ubijeno je 1.316 Bošnjaka

  izvor : klix.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci