Obilježana 30. godišnjica smrti Srđana Aleksića

Srđanovo djelo treba služiti kao putokaz za dobrotu i uništavanje zla, poručio je Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja, koji je prije 30 godina izgubio život odbranivši život prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

“Kad posmatram mlade, koji priznaju Srđana, znam da on nije umro. Dobro bi bilo da nikad ne umre nijedno djelo kao što je njegovo. Teško je, ali kad bismo mlade tako vaspitavali to bi se desilo”, kazao je Aleksić.

Cvijeće na grob Srđana Aleksića, u Trebinju na jugu Bosne i Hercegovine, položili su 27. januara članovi porodice preminulog mladića, prijatelji i predstavnici lokalne vlasti.

Dragoslav Banjak, predsjednik gradske skupštine u Trebinju, istaknuo je da je Srđan Aleksić dao život “štiteći slabijeg” te je istaknuo da Trebinje ima sportski kompleks i međunarodni plivački miting koji su nazvani po Srđanu Aleksiću.

“Podsjećanja na Srđana, kao i na mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak, pomaže da se razumiju strahote rata i stepen bezumlja koji ga prati. Na drugoj strani, pomaže da se ljudi zbliže”, kazao je Banjak.

Srđan Aleksić je preminuo 27. januara 1993. godine od posljedica povreda koje su mu nanijela četvorica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske.

Oni su šest dana ranije, na gradskoj pijaci u Trebinju 21. januara 1993. godine, Aleksića pretukli kundacima od pušaka jer je branio Alena Glavovića.

Aleksić je od zadobijenih povreda pao u komu i preminuo šest dana kasnije, a na njegovoj smrtovnici pisalo je da je stradao čineći ljudsku dužnost.

Više: https://bit.ly/3XJrf3s
FOTO: RSE

izvor: RSE