NSRS sutra oživljava odluke iz 2020.: Na stolu ukidanje Oružanih snaga i vraćanje ostalih nadležnosti

Na Kolegijumu Narodne skupštine RS-a je odlučeno da će sutra u 12 sati biti održana posebna sjednica, a na dnevnom redu će biti dvije tačke, obje o informacijama iz 2020. godine.Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da će se na dnevnom redu naći dvije tačke: Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine, u okviru koje će biti razmatran zaključak o pozivu srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da podnese ostavku i Informacija o zaključku NSRS usvojene u 10. decembra 2020. godine.

Prva tačka se odnosi na definisanje međuentitetske linije kao granice, što je Dodik pokušao i 2020. godine uoči početka koronavirusa. On je tada također najavio i ukidanje Oružanih snaga BiH te vraćanje na dvije entitetske vojske, međutim to je zbog pandemije brzo zaboravljeno uprkos tome što je usvojeno u NSRS-u.Stevandić je naveo da se druga tačka dnevnog reda odnosi na zaključke o povlačenju saglasnosti o ranije prenesenim nadležnostima Oružanim snagama BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH s tim da bi trebalo biti ukinuto vremensko ograničenje.

Zaključci su prestali da važe sredinom prošle godine.”Budući da je rok odluke istekao, ponovo ćemo razmatrati zaključak. Ovi zaključci ostali bi na snazi, ali bi bilo ukinuto vremensko ograničenje i bili bi dodatno osnaženi”, poručio je.Današnjoj sjednici Kolegijuma NSRS nisu odazvali poslanici SDS-a, a za dnevni red su glasali svi prisutni, dogovoreno je da rasprava bude po Poslovniku.

Zastupnici iz PDP-a i Liste za pravdu i red glasali su da i lideri stranaka govore, rekao je Stevandić.Naglasio je da izjava o pitanju imovine i plana vraćanja nadležnosti, koju su članovi vladajuće koalicije jučer potpisali u Banjoj Luci, nije na dnevnom redu.

klix.ba