More
  spot_img

  Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period

  Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donio je Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19 i Odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

  Ove odluke između ostalog predviđaju i mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita za još šest mjeseci. Potvrdio je to za “Avaz” direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH jasmin Mahmuzić.

  Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

  – Odluka između ostalog predviđa mogućnost produženja moratorij na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaći i da će posebno pogođene grupe privrednika, a koje posluju u posebno pogođenim privrednim granama imati mogućnost da dobiju grejs period kod svojih banaka i to godinu dana – kazao je Mahmuzić.

  Dodao je da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagodavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

  – Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra 2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite gradana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema – poručeno je iz Agencije.

  antena-radio

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci