Novi generalni sekretar SDA bi mogao biti Fadil Novalić, a Džaferović bi onda mogao među potpredsjednike

Unutarstranački izbori, odnosno izbor predsjednika SDA, potpredsjednika te Glavnog odbora je okončano te bi u narednom periodu prema saznanjima Klix.ba trebao biti izabran i novi generalni sekretar te stranke.Riječ je o izuzetno važnoj funkciji u svakoj stranci jer je osoba koja je obnaša uz predsjednika vjerovatno i najutjecajnija u stranci.

Trenutni generalni sekretar SDA je Halid Genjac, koji je na funkciju imenovan u proljeće 2018. godine, nakon privremenog vršenja te dužnosti. On je zamijenio ranije suspendovanog i dugogodišnjeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića.Inače, prema statutu SDA generalnog sekretara bira Glavni odbor tajnim glasanjem na konstituirajućoj sjednici. Na listi za izbor moraju biti najmanje dva kandidata koje predlaže predsjednik stranke.

Nadležnosti Generalnog sekretara SDANadležnosti Generalnog sekretara SDAIako nije poznato kada će SDA zvanično krenuti u proceduru imenovanja novog generalnog sekretara, Klix.ba saznaje da se ozbiljno razmatra opcija da tu funkciju preuzme Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH.Ukoliko bi se to realiziralo SDA bi riješila još jedno pitanje. Naime, prilikom glasanja za potpredsjednike u sklopu nedavno održanog kongresa stranke, bivši član Predsjedništva BiH i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića, Šefik Džaferović nije dobio dovoljno glasova za jednog od devet potpredsjednika.

Šefik Džaferović na Kongresu SDAŠefik Džaferović na Kongresu SDANjemu su, kako saznajemo nedostajala tri glasa. Međutim, ukoliko bi Novalić bio imenovan za generalnog sekretara, oslobodilo bi se jedno mjesto među potpredsjednicima, gdje bi Džaferović mogao biti postavljen.S obzirom na dosadašnje unutarstranačke odnose i povjerenje Izetbegovića u Džaferovića, ovakav scenarij ima još više šanse.

Bez obzira što je čelnik SDA najavio smjenu tzv. ratne generacije, teško je očekivati da će se Izetbegović tek tako odreći Džaferovića u naredne četiri godine.

klix.ba