NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA BRIGA ZA RODITELJE: “KAKO PLATITI SVE, I PREŽIVJETI MJESEC SEPTEMBAR?”

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo počinje nova školska godina.

NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA BRIGA ZA RODITELJE: “KAKO PLATITI SVE, I PREŽIVJETI MJESEC SEPTEMBAR?”
NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA BRIGA ZA RODITELJE: “KAKO PLATITI SVE, I PREŽIVJETI MJESEC SEPTEMBAR?”

S obzirom na enormna poskupljenja, ove godine potrebno je izdvojiti značajno veće sume za opremu osnovaca i srednjoškolaca nego prethodnih godina. Roditeljima učenika od petog do devetog razreda olakšicu je donijelo to što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS osiguralo udžbenike, a većina općina pobrinula se i za mlađe osnovce, no za srednjoškolce olakšica nema.
Enormna poskupljenja

Merima Bečarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS, za „Avaz“ je istakla da je zbog rasta cijena ove godine potrebno izdvojiti značajno veće sume novca za opremu osnovaca i srednjoškolaca nego prethodnih godina.

– Ono što možemo vidjeti jeste da su cijene ove godine više kada su u pitanju školski pribor, ruksaci, odjeća. Troškovi pripreme đaka ovise o tome jesu li djeca u osnovnoj ili srednjoj školi, ali i koja srednja škola je u pitanju – navela je Bečarević.

Za srednjoškolce je, pak, potrebno izdvojiti više sredstava na potrošni materijal, a posebno se to odnosi na srednjoškolce koji su odabrali tipična zanimanja.

– Srednjoškolci nisu obuhvaćeni ovim dijelom kada je u pitanju osiguravanje udžbenika, troškovi su različiti u zavisnosti od škole. Nekima je potreban samo osnovni pribor, a nekima posebna oprema za tipična zanimanja. Za knjige se snalaze prema uputama profesora, s obzirom na to da nemamo stručnu literaturu koju je potrebno pružiti tehničkim školama – navela je Bečarević.

Iz Vijeća roditelja KS savjetovali su da roditelji sačekaju početak nastave, kako bi na osnovu uputa nastavnika i profesora kupili ono što je potrebno.

– Mnogi žele opremiti djecu na vrijeme, pa su požurili s kupovinom, a poslije neke stvari i ne iskoriste – istakla je Bečarević.
Primjena kurikuluma

Nastava u prvom polugodištu završava se 31. decembra, dok drugo polugodište počinje 30. januara i trajat će do 13. juna 2023., odnosno do 6. juna za učenike prvih i devetih razreda i 9. maja za završne razrede u srednjim školama.

Od početka ove školske godine najavljena je primjena predmetnih kurikuluma u učionicama. Predsjednica Vijeća roditelja KS istakla je da Vijeće pozdravlja novu reformu, naglašavajući značaj promjena u obrazovnom sistemu.

– Godinama tražimo da se krene u nove promjene. Prateći istraživanja, naša država je prilično loše rangirana, očekivali smo da će se nešto pokrenuti, da će se uvesti promjene, da bismo i mi i naši učenici bili na većem stepenu. Podržavamo i želimo da nove reforme donesu dobrobit našoj djeci – istakla je Bečarević.

CHI