More
  spot_img

  Nošenje zaštitnih maski u FBiH od danas obavezno u svim zdravstvenim ustanovama


  Vlada Federacije BiH održala je danas sjednicu na kojoj su usvojene naredbe i preporuke kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i dopuna odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO.

  Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

  Među naredbama je i obavezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite (uposlenici, pacijenti i svi posjetioci).

  Naloženo je zdravstvenim ustanovama da reduciraju posjete u skladu s kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa.

  Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su otvoriti punktove za vakcinaciju protiv koronavirusa na nivou svake općine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

  “U informaciji je procjenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije umjerena do visoka. Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH trenutno evidentirano 7.657 aktivnih slučajeva koronavirusa”, saopćeno je iz ureda Vlade FBiH nakon današnje sjednice.

  Dopunjena odluka o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO

  Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dopunila Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u Koncernu Elektroprivrede BiH.

  Prema obrazloženju, Kantonalni porezni ured Zenica – Porezna ispostava Zenica dostavila je Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica obavijest da je prilikom obrade uočeno da se odobreni periodi, navedeni u Odluci o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO za uvezivanje radnog staža, ne slažu za pet radnika, te nije omogućen unos PMIP-1024 obrasca (pojedinačni mjesečni izvještaj o isplaćenim plaćama, obračunatim i uplaćenim doprinosima i porezu na dohodak od nesamostalne djelatnosti).

  U skladu sa aktom Porezne ispostave, obzirom da je za ovih pet radnika RMU Zenica izvršio kompletne uplate, što uključuje i uplate za nedostajuće periode, bilo je potrebno dopuniti Odluku.

  Na ovaj način je, ujedno, omogućen nastavak procesa restrukturiranja zavisnih društava rudnika uglja.

  Nošenje zaštitnih maski u FBiH od danas obavezno u svim zdravstvenim ustanovama
  Nošenje zaštitnih maski u FBiH od danas obavezno u svim zdravstvenim ustanovama

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci