Nominacija Lagumdžije za ambasadora već proizvela sukob unutar SDP-a

Ime Zlatka Lagumdžije kao kandidata za ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića proizveo je prve varnice unutar SDP-a.”Lagumdžija nije prijedlog SDP-a.

Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora BiH pri UN-u, i za SDP BiH i za državu BiH”, reagovao je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović nakon odluke svog partijskog kolege Denisa Bećirovića.

Mijatović kaže da taj prijedlog nije usaglašen sa SDP-om, što mu je potvrdio predsjednik Nikšić s kojim također, kako kaže, ništa nije usaglašeno.”Ne interesuje me koga će članovi Predsjedništva predlagati za ambasadore samo ne u ime SDP BiH bez saglasnosti SDP BiH.

Neka svoje privatne ambasadore imenuju i za njih odgovaraju javnosti”, dodao je.

Mijatović je poručio kako će ova odluka imati dalekosežne posljedice po SDP.”Ukoliko se realizuje u ime SDP BiH, najavljujem drastične poteze u tom slučaju!

Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime”, poručio je.Kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija govorio je o svojim razgovorima sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem te je objasnio zašto je prihvatio prijedlog za ambasadorsku funkciju.

U emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u, Lagumdžija je izjavio kako je sa Bećirovićem razgovarao o ovoj temi prije 15 dana.”

Na poziv mog druga Denisa, člana Predsjedništva BiH, imali smo dugi razgovor prije 15 dana. Puno se špekuliralo u javnosti sa mojim imenom. Prvi put sam o tome razgovarao s članom Predsjedništva BiH. Izašao je sa prijedlogom, a ja sam ga pitao zašto mene predlaže, šta se od mene očekuje.

Ključno mi je bilo njegovo viđenje da danas u jednom ovakvom svijetu koji se prekomponuje, mjesto ambasadora pri UN-u predstavlja jedno od ključnih za Bosnu i Hercegovinu.

Puno toga će se prelamati upravo tamo”, rekao je Lagumdžija.Ovo bi za bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara trebao biti nastavak diplomatskog angažmana.

klix.ba