More
  spot_img

  Njemački vojnici dolaze u BiH, Bundestag odobrio slanje misije u okviru EUFOR-a


  Njemački Bundestag usvojio je tokom današnje sjednice odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea.

  Kada je riječ o ovoj odluci, Bundestag je odobrio slanje vojnika, a sve na osnovu zahtjeva njemačke vlade koja je procijenila kako bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinio miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

  Ovu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana.

  “Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”, navodi se u odluci.

  Također, naglašeno je kako i nakon 30 godina njemačka vlada ima veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini.

  “Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu”, poručili su.

  Podsjetimo, ranije je Bundestag usvojio i rezoluciju o Bosni i Hercegovini pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

  Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

  “Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, pojašnjava se u rezoluciji.

  Njemački vojnici dolaze u BiH, Bundestag odobrio slanje misije u okviru EUFOR-a
  Njemački vojnici dolaze u BiH, Bundestag odobrio slanje misije u okviru EUFOR-a

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci