More
  spot_img

  Ništa od neradnog dana za radnike u trgovini u skraćenom postupku, nacrt poslan na javnu raspravu


  Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je nacrt izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se regulira pravo na slobodan dan radnicima u trgovini. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu.

  Prvo je odbijen skraćeni postupak, a protiv su bili zastupnici SDA i HDZ-a.

  https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.517.2_hr.html#goog_1116352508

  Volume 0%

  Lokalna rješenja

  Alma Kratina (DF), kao predlagač, je pojasnila da BiH nema zakona o državnim praznicima, pa se u lokalnim samoupravama odlučuju da uvode zabrane rada nedjeljom, što, prema njenom mišljenju, dovodi do diskriminacije.

  – Radnici u realnom sektoru, pogotovo u trgovini, su u situaciji da se krše njihova prava, nemaju mogućnosti da imaju slobodan dan, pa jednostavnim izmjenama ovog zakona mi ćemo ispraviti ovu diskriminaciju. Ovim zakonom će se utvrditi da radnici imaju pravo na slobodan dan u vrijeme praznika i neradnog dana, osim u slučajevima kada proces rada zahtjeva neprekidan rad – rekla je Kratina.

  Da li je stolica ključna?

  Salmir Kaplan (SDA) je rekao da ne može nedjeljom život stati i da treba to radnicima na drugi način priznati, kroz veću dnevnicu ili na drugi način, a da je veći problem što radnice u trgovinama nemaju stolicu da sjednu.

  Sanela Prašović-Gadžo (SBB) je poručila da osjeća nelagodu zato što mora diskutovati o ovoj tački.

  – Pogledajte kako govore zastupnici, njima je ovo šala, njima je potrebno da apostrofiraju da se potrebne stolice, a ne slobodan dan. Ja ne vidim ništa smiješno o ovome. Zastupnici u ovoj sali nisu pozvani da komentiraju slobodne dane, jer oni rade jedan, dva ili maksimalno tri dana mjesečno i primaju velike naknade za svoj nerad. Nije u redu da se na ovaj način minimizira slobodan rad za trgovce. Dokle god se zastupnici budu rukovodili interesima trgovačkih lobija, velikih trgovačkih lanaca, nikud mi nećemo, a svaki dan poletite da ispunite “šiht-liste”, gdje napišete da ste radili osam sati, pa čak i u februaru kada nije bilo nijedne sjednice. To je sramotno. Upućujem izvinjenje trgovačkoj branši, zbog ovog ponašanja – kazala je Prašović-Gadžo.

  Ništa od neradnog dana za radnike u trgovini u skraćenom postupku, nacrt poslan na javnu raspravu
  Ništa od neradnog dana za radnike u trgovini u skraćenom postupku, nacrt poslan na javnu raspravu

  izvor : avaz.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci