Nikšić: SDA nam nema šta zamjeriti do sada, oni samo tvrde da ćemo nešto dati i isporučiti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govorio je o SDA kao opoziciji poručuivši da se bore protiv države, a ne vlasti te da nemaju šta zamjeriti Trojki u dosadašnjem radu nego predviđaju izdaju.Istakao je kako je SDA doživjela “amneziju” od kako je otišla u opoziciju i da “postaju opozicija državi, a ne vlasti”.”

To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu”, kazao je Nikšić za Federalnu televiziju.Istaknuo je da su u dosadašnjem radu pokazali napredak i uspjehe, a da ga prozivke o izdaji ne dotiču jer je i u RS-u opozicija prozvala Milorada Dodika izdajnikom.

Saradnju na državnom nivou ocijenio je teškom i vrlo zahtjevnom, ali, ističe, da “kada ostvarite određeni rezultat i određene pomake – to se isplati”.”Smatram da politika razgovora i kompromisa nema alternativu. Ovaj iskorak koji smo napravili pokazuje da se to isplati”, podvukao je Nikšić.

Dodao je kako nije lako trpjeti pritiske i napade, ali da kad razgovarate onda možete i nešto dogovoriti.”Nakon agende koju nam je dala Evropska unija ovo su prvi zakoni koji su usvojeni u državnom parlamentu. Osam godina nismo imali nijedan zakon na tom putu. Sad smo tri koraka bliže Evropskoj uniji”.Govorio je o potrebi izmjena Izbornog zakona.

“Vrlo smo jasni u svojim principima, spremni smo razgovarati o svemu, ali imamo različite stavove. Smatramo da je ključno da izborni zakon izražava evropske standarde. Postoje čak rješenja koja bi to pomirila. U FBiH imamo konsenzus o tome da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz parlamenta, ali za to ne postoji saglasnost u FBiH”, rekao je.

klix.ba