More
  spot_img

  Neum spremno dočekuje turističku sezonu: Cijene smještaja više za deset do 15 posto

  Jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu, Neum, spremno dočekuje turističku sezonu. Nadležni kažu da su se pobrinuli za novitete u ponudi.

  Na broj dolazaka i turista se ne bi trebala odraziti ni inflacija, ni, kažu rat u Ukrajini. Ekipa BHRT-a bila je u Neumu.

  Prvi gosti u Neumu. Zadovoljni, kažu nam, cijenama koje su ih dočekale, uz nadu da do novog povećanja neće doći. Ponuda na bh. primorju svake godine je sve bolja.

  Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju, a sve što je zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

  “Ukoliko situacija ostane onakva kakva je danas i ako “booking“ nastavi ulaziti ovim tempom sezona bi uistinu mogla biti odlična. Četvrti mjesec je malo “štekao“, ali peti se otvorio, a booking za sezonu je odličan”, rekao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma.

  Inflacija uzima danak, pa će vjerovatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jefinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu.

  “Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane je utjecala inflacija, ali u kojem tačno omjeru ne mogu tvrditi, jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabavka, tako da restorani još uvijek kalkuliraju”, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

  Tokom predsezone zbog rata u Ukrajini otkazane su ranije potpisane ugovorne i individualne rezervacije iz Poljske. Kriza se na koncu ipak ne bi trebala odraziti na broj gostiju u Neumu tokom ljetnih mjeseci.

  “Nakon mjesec dana “booking“ je opet krenuo i mogu kazati da rat nema veze s bukingom i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je Krešić.

  Neum će se uskoro rasteretiti tranzitnog prometa kroz grad koji je njegovim stanovnicima dosad stvarao velike probleme. Dugoočekivana cesta Stolac-Neum s početkom sezone povezat će jedini bh. grad na moru sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak.

  “Neke najave, u nekim razgovorima sa čelnim ljudima Cesta Federacije BiH, sredinom jula bi moglo biti zvanično otvorenje ceste. Nakon toliko godina povezanost sa unutrašnjošću i zasigurno novi iskorak za Neum”, kazao je Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

  Iako predsezona nije na nivou 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone, jer već postoji značajan broj rezervacija za mjesec oktobar.

  Neum spremno dočekuje turističku sezonu: Cijene smještaja više za deset do 15 posto
  Neum spremno dočekuje turističku sezonu: Cijene smještaja više za deset do 15 posto

  Izvor: fokus.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci