Nermin Nikšić novi premijer FBiH?

Stranke “osmorke” u 29. 11. s HDZ-om potpisuju sporazum o formiranju koalicije na svim nivoima. Ovoj koaliciji potom bi se trebao pridružiti i SNSD na državnom nivou.

Javno je već objavljen sporazum programske koalicije, koji predstavlja okvir za buduće djelovanje i definira ključne ciljeve za koje će se zalagati buduća koalicija.Pobjeda SDP-aNo, stranke koje čine novu većinu još nisu izašle s konkretnim imenima budućih ministara i rukovodilaca na svim nivoima. Ipak, o nekim kadrovskim rješenjima se već uveliko špekulira.

Tako je gotovo izvjesno da će novi premijer Federacije BiH biti Nermin Nikšić. Iako je ovu poziciju priželjkivao i lider NiP-a Elmedin Konaković, uvjerljivo bolji rezultat SDP-a na izborima, činjenica da je Nikšić navodno dobivao ponude od saveza SDA – DF za premijera, ali i da je većina koalicionih partnera sklonija bila njega podržati za mandatara, presudili su da ipak Nikšić bude mandatar.

Na taj način SDP će iz ovih izbora izaći kao apsolutni pobjednik – s jednim članom Predsjedništva i premijerom entiteta.Kada je u pitanju državni nivo vlasti, prema neformalnom sistemu rotacije, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo bi pripasti Hrvatu, odnosno HDZ-u BiH.

Favorit ove stranke za ovu funkciju je Borjana Krišto, no postoji mogućnost da na tu poziciju bude postavljena i Jelka Milićević, aktuelna ministrica finansija FBiH.Ipak, veliki krimen Milićević je to što je jedna od optuženih u aferi “Respiratori”. Kada su u pitanju ostala ključna ministarstva, Milorad Dodik već je izrazio želju da dobije i Ministarstvo finansija i Ministarstvo vanjskih poslova.

Ipak, jasno je da su ovi zahtjevi nerealni i da će se Dodik na kraju, vjerovatno, zadovoljiti jednim. Dosadašnja praksa pokazuje da su u situaciji kada je Hrvat predsjedavajući, Srbi dobivali Ministarstvo finansija, a Bošnjaci vanjske poslove.Sve jasnoNajizgledniji kandidat za ministra finansija iz SNSD-a vjerovatno bi mogao biti Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući, dok bi vanjske poslove mogao dobiti NiP, s Denisom Zvizdićem kao najizglednijim kandidatom za ovu funkciju.Kada je u pitanju RS, stvari u ovom entitetu su jasne.

Nakon uvjerljive pobjede SNSD-a većina ostaje ista, a još jedan mandat na mjestu premijera imat će Radovan Višković.Efendiću energetikaU raspodjeli ministarskih mjesta u novoj vlasti posebno dobro bi mogli proći Stranka za BiH i Semir Efendić.

Za svoju odluku da stane uz “osmorku” Efendić bi trebao dobiti dva ministarstva na nivou Federacije, a posebno je zainteresiran za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, na mjestu premijera vrlo izvjesno će ostati predsjednik Naše stranke Edin Forto.

avaz.ba