Neredi na sjeveru Kosova: Pojačano prisustvo KFOR-a, u Zvečanu policija koristila i suzavac

U Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Kosovska policija napravila je kordon kako bi blokirala prilaz Opštini Zvečan okupljenima. Uz upotrebu suzavca rastjerali su okupljene građane, piše KoSSev.

 Ispred opštine su tada čuli povici – „Srbija, Srbija“. Nakon novog incidenta doskorašnji gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović razgovarao je sa jednim od policajaca kojima garantuje da neće biti nereda. Obojica su smirivali situaciju.

Milović je ujedno zatražio od pripadnika Kosovske policije da se povuku, obećavajući im da ih niko neće napadati. Doskorašnji gradonačelnik Zvečana ujedno se obratio medijima navodeći da je na djelu okupacija, a da su se građani okupili kako bi „mirno i demokratski“ protestovali.

 Specijalne jedinice kosovske policije postavile su zaštitnu ogradu nedaleko od zgrade opštine u Zvečanu.I u Leposaviću je postavljena bodljikava žica oko zgrade opštine, a ispred je okupljen veliki broj ljudi. Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier pozvao je na sastanak četiri gradonačelnika sjevernih opština Kosova, prenio je KoSSev.

Očekuje se da će ovaj sastanak, prema riječima gradonačelnika Zvečana Iljira Pecija, biti održan u kancelarijama Evropske unije u Prištini od 9 sati.  (DEPO PORTAL/af)