More
  spot_img

  Nepregledno polje bijelih nišana: Još 50 žrtava genocida u Potočarima je pronašlo smiraj


  Brojni stanovnici Srebrenice, ali i drugih gradova iz BiH i regije, te domaće i strane političke delegacije su danas u Potočarima odali počast i obavili ukop za 50 žrtava genocida u Srebrenici.

  Od ranog jutra, u Memorijalnom centru Potočari održavaju se brojne komemorativne i vjerske aktivnosti kojima se odaje počast ubijenim Bošnjacima u genocidu u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

  Nakon komemoracije na kojoj su se obratile brojne delegacije, uključujući i ministricu odbrane Nizozemske, premijera Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menacher Rosensaft, uslijedio je i vjerski dio programa.

  Delegacije su položile cvijeće ispred spomenika ubijenim žrtvama genocida, nakon čega se pristupilo i klanjanju dženaze za 50 žrtava genocida koje će danas pronaći svoj smiraj u Potočarima.

  Svih 50 žrtava koje su danas ukopane u Potočarima imaju nekompletne posmrtne ostatke. Njih devet je pronađeno prošle godine u masovnoj grobnici u Kalinoviku, a ostali su pronađeni raniej u drugim masovnim grobnicama.

  Fotoreporteri portala Klix.ba nalaze se u Srebrenici, a u fotogaleriji možete pogledati kako danas izgleda prostor Memorijalnog centra u Potočarima koji je 11. jula ispunjen brojnim delegacijama, ali i ogromnom tugom porodica ubijenih Srebreničana.

  Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama.

  Neki od njih su konačno dočekali trenutak da njihovi ubijeni članovi konačno pronađu smiraj, dok drugima ostaje nada kako će se posmrtni ostaci pronaći u periodu koji je pred nama.

  Nepregledno polje bijelih nišana: Još 50 žrtava genocida u Potočarima je pronašlo smiraj
  Nepregledno polje bijelih nišana: Još 50 žrtava genocida u Potočarima je pronašlo smiraj

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci